Cine și de ce dezinformează tinerii? Cazul TikTok

Autor  admin   în       2 years în urmã     1135 Vizualizări.  

În condițiile în care se discută tot mai mult despre coborârea pragului de vârstă pentru dreptul de a vota la 16 ani, tinerii devin o țintă atractivă pentru grupuri cu ideologii și agende diverse. Dacă adolescenții vor primi într-adevăr dreptul de a participa la referendumuri, ei vor fi din ce în ce mai mult ”bombardați” cu idei și doctrine. Așadar, trebuie să îi pregătim să discearnă în oceanul de informații care sunt cele reale, care sunt menite să îi manipuleze și care sunt de-a dreptul false.

Pentru a-i pregăti cât mai bine, trebuie în primul rând să mergem acolo unde sunt și ei – pentru că acolo se dă ”bătălia”. Iar una dintre platformele pe care își petrec tinerii foarte mult timp este TikTok. Deloc întâmplător, acolo se află și foarte multă dezinformare, după cum arată un studiu recent, efectuat de compania NewsGuard, specializată în instrumente de evaluare a site-urilor de știri.

La începutul lunii septembrie, organizația a efectuat o cercetare pe o serie de subiecte de știri, de la invazia Rusiei în Ucraina la vaccinurile Covid, și a stabilit că 20% dintre videoclipurile care au apărut în rezultatele de pe TikTok conțineau informații false sau înșelătoare. Concluzia cercetătorilor a fost că dezinformarea pe această aplicație a atins niveluri alarmante, mai ales că aceasta este din ce în ce mai mult folosită de adolescenți pentru a căuta informații.

Între temele majore prezentate pe TikTok cu multe informații false se numără și războiul din Ucraina. Exemplul dat de NewsGuard este că, la o căutare a numelui ”Bucha”, prima sugestie ca termen de căutare era ”Bucha fake” (”Bucha fals”). Iar în ceea ce privește rezultatele: primul, al doilea, al patrulea, al nouălea și al doisprezecelea rezultat erau clipuri care susțineau că masacrul de la Bucea era fals sau înscenat – cu toate că există nenumărate dovezi și mărturii ale crimelor, prezentate de organizații care apără drepturile omului și organisme mass-media din toată lumea.

De cealaltă parte, rezultatele căutării în Google sunt articole care demontează știrile false pe acest subiect.

Potrivit NewsGuard, „toxicitatea TikTok reprezintă acum un pericol semnificativ, deoarece căutările pe Google sugerează că TikTok este din ce în ce mai mult folosit de tineri (…) pentru a găsi informații”.

„În 2021, TikTok a depășit Google ca fiind cel mai popular site web din lume, potrivit Cloudflare”, o companie specializată în infrastructură și servicii de internet, adaugă NewsGuard.

Și publicația Wall Street Journal numește TikTok ”noul Google pentru Generația Z”.

În general, cercetătorii de la NewsGuard spun că până și rezultatele căutărilor care nu conțin dezinformări „sunt adesea mai dezbinătoare decât cele ale Google”. Aceștia citează un limbaj jignitor în multe videoclipuri despre alegerile din SUA.

De cealaltă parte, reprezentanții TikTok susțin că politica platformei nu permite ”dezinformarea dăunătoare, inclusiv dezinformarea medicală”, și elimină de pe platformă conținutul care intră în această categorie. Se pare că asta nu este suficient, sau nu se face destul de repede, totuși.

Este demn de precizat și faptul că TikTok este deținut de o companie chineză controlată în mare parte de guvernul de la Beijing – dar este, totuși, interzis în China!

Cât de mult cred utilizatorii Tik Tok ceea ce văd pe platformă este o altă întrebare – al cărui răspuns nu trebuie lăsat la voia întâmplării. De aceea este vital să acționăm și să le dăm adolescenților și tinerilor armele care să îi ajute în lupta cu dezinformarea.

Vezi aici: Cum separăm știrile reale de cele false?

(sursă articol: https://www.newsguardtech.com/misinformation-monitor/september-2022/)

About