Cine este directorul Alstom pentru metroul Clujului. A coordonat lucrările la metroul de la Riad

Autor  Ionel Lespuc   în       4 ore în urmã     216 Vizualizări.  

Directorul de proiect al Alstom pentru metroul din Cluj-Napoca vine cu o experiență impresionantă după ce a coordonat timp de patru ani lucrările la Metroul Riad, unul dintre cele mai ambițioase și moderne sisteme de transport urban din lume. Este vorba despre Șerban Iorga. Inaugurarea parțială a rețelei de metrou din capitala saudită are loc chiar zilele acestea, iar Iorga se pregătește acum să aplice această expertiză la megaproiectul din Cluj.

Metroul din Riad: o rețea futuristă cu impact global

Proiectul de metrou din Riad este cel mai mare sistem urban de transport realizat vreodată într-o singură fază, însumând:

•176 km de rețea,

•6 linii ultramoderne,

•85 de stații și

•o capacitate maximă de 3,6 milioane de pasageri zilnic.

Contribuția Alstom la acest proiect include furnizarea a 116 trenuri de ultimă generație, echipate cu tehnologii avansate precum frânarea regenerativă HESOP și semnalizarea Urbalis CBTC. Aceste soluții reduc costurile operaționale și consumul de energie, asigurând în același timp siguranță și eficiență.

Metroul din Riad va fi inaugurat în etape, începând cu 1 decembrie 2024, și promite să reducă emisiile de CO2 cu 12,5 milioane de tone anual, fiind un exemplu de mobilitate urbană sustenabilă.

Metroul din Cluj-Napoca: provocări și ambiții

Proiectul metroului din Cluj, la care Șerban Iorga va coordona echipa Alstom, reprezintă o provocare unică pentru România.

•Valoare totală: 2 miliarde de euro

•Lungime: 21 km și 19 stații

•Finalizare: estimată pentru 2031

•Primul tronson: 9 km, finanțat prin PNRR

Această linie de metrou, prima de acest fel din afara Bucureștiului, este văzută ca o soluție crucială pentru reducerea traficului din Cluj-Napoca și modernizarea infrastructurii locale.

De la Riad la Cluj: transfer de know-how

Cu experiența dobândită la Riad, Șerban Iorga va aduce la Cluj expertiza coordonării unui proiect de amploare globală. „Metroul din Riad este o referință în mobilitatea urbană sustenabilă. Aceleași standarde de inovație și eficiență vor fi aplicate și la Cluj, unde proiectul are potențialul de a transforma mobilitatea urbană,” a declarat Iorga într-un comunicat.

În asocierea Gulermak – Alstom – Arcada, Alstom este responsabil pentru furnizarea trenurilor și a sistemelor tehnologice, similar cu ceea ce a realizat pentru metroul din Riad.

Riad este capitala Arabiei Saudite și unul dintre cele mai mari și moderne orașe din Orientul Mijlociu, cu o populație de peste 7 milioane de locuitori. Este un centru economic, cultural și administrativ al țării, remarcabil pentru dezvoltarea rapidă și proiectele sale de infrastructură de amploare, inclusiv cel mai mare metrou urban realizat într-o singură fază.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.