Cine dorește să devină primar la Baciu – UPDATE
Șase candidați s-au înscris în competiția pentru Primăria comunei Baciu. E timpul pentru stabilitate; așa cum știți, de un an avem primar interimar în localitatea aflată la nord-vestul municipiului Cluj-Napoca.
În acest ultim an, localnicii spun că s-a respirat alt aer în comună. Tandemul care a preluat frâiele va fi pe buletinele de vot: primarul interimar Balazs Janos, ex-PSD, care s-a înregimentat în UDMR, și viceprimarul Petru Cosmin Maier, de la PNL.
Lui Ioan Florin Mureșan, primar între 2012 și 2019, i s-a respins candidatura de către biroul electoral de circumscripție. A fost declarat incompatibil și i s-a respins candidatura, ca independent, atât pentru fotoliul de primar, cât și pentru scaunul de consilier local.
UDDATE: Mureșan a contestat la Judecătorie respingerea candidaturii ca independent la funcția de primar și a câștigat. Pe scurt, soluția a sunat așa: POATE CANDIDA, DAR NU POATE OCUPA FUNCȚIA.
Cel mai tânăr candidat tocmai a împlinit 48 de ani, Gligor Hagău, cel mai vârstnic are 61, Ioan Matei, de la PNȚ Maniu-Mihalache.
Avem o paletă largă de meserii. Balazs Janos este inginer, Cosmin Maier, economist, Gligor Hagău este profesor, director de școală, Gabriel Barz se prezintă ca inginer și manager, tot inginer este și Ioan Matei, iar Viorel Sîrca este cadru didactic UBB, jurist și sociolog.
Candidații la Primăria Baciu:
- Balazs Janos, 49 de ani – UDMR
- Gabriel Barz, 51 de ani – USR-PLUS
- Gligor Hagău, 48 de ani – PSD
- Petru-Cosmin Maier, 48 de ani – PNL
- Ioan Matei, 61 de ani – PNȚ M-M
- Viorel Sîrca, 58 de ani – ALDE
Pe lângă partidele care și-au înscris candidat la funcția de primar mai sunt trei care au doar candidați pentru Consiliul Local: UNPR, Partidul Republican, Partida Romilor Pro-Europa.
Preiau, în final, un fragment din articolul jurnalistului Alin Pop, de la Radio Cluj, care locuiește în comuna Baciu. “Balazs Janos, actualul primar, aparent, are un avantaj oferit de apartenența la etnia maghiară, în condițiile în care votul românilor se va împarți la 4 candidați. Avantaj aparent, deoarece sunt convins că o parte dintre maghiari nu vor trece prea ușor cu vederea peste istoricul PSD-ist al actualului candidat al UDMR. Pe de altă parte, Balazs Janos se bucură de aprecierea multor români, realitate care va dezechilibra calculele bazate pe componenta etnică a opțiunii electoratului.
Cosmin Maier, actualul viceprimar, candidatul PNL, vine pe o susținere politică a unui partid aflat la guvernare, fapt care, fără îndoială, e un avantaj major. În plus, cel puțin teoretic, ar obține voturi consistente de la numărul mare de consăteni și neamuri. Însă știm cu toții cât de perverse pot fi calculele finale ale unei astfel de matematici. În același timp, Maier e susținut și de PMP, ceea ce dă un semnal bun pentru centru-dreapta, un bazin electoral deloc de neglijat în context.
Gligor Hagău, directorul școlii, candidatul PSD, se bucură din start de electoratul bloc al PSD-ului, care, oricum ai calcula, cu sau fără plecarea biologică a mulți dintre votanți, rămâne totuși undeva pe la un 20-23%. Cam atât e bazinul electoral PSD, cel constant și indestructibil. Nu e mic, nu e mare, dar e un procent care contează enorm într-o împărțeală la 5 cu alegeri într-un singur tur. În plus, e un candidat nou, neuzat politic, cu o imagine impecabilă. Însă, apartenența la un partid aflat încă în derivă și eticheta de continuator al fostului primar, fără îndoială că vor fi doi bolovani care vor atârna foarte greu de gâtul domnului director.
Gabriel Barz, candidatul USR-PLUS, vine pe un val care acum 2 ani dădea câștigător pe oricine reprezenta alianța. În timp, incoerența din ambele partide, incapacitatea de a găsi o cale comună reală, neînțelegerile interne, impotența de a exploata o nișă electorală decisivă, au adus cele două partide în situația în care tot ce mai știi azi despre ele e haștag. Cu toate acestea, Barz ar putea să joace o carte bună dacă nu s-ar baza exclusiv pe tineret și dacă ar adopta un mesaj electoral pozitiv. Cel cu care și-a început campania, este unul perdant din start. N-ai cum să îți începi campania cu „…epoca imposturii si dispretului pentru banul public se poate incheia la 27 septembrie”. N-ai cum! E fundamental greșit. În primul rand că acel „se poate”, mie, ca alegător, îmi inspira nesiguranță. Dacă tot e să o facem, atunci hai s-o facem bărbătește, cu încredere în noi și să spunem ferm că în 27 septembrie punem punct epocii…bla, bla, fără să lăsăm loc de îndoială. Niciodată un „poate” nu dă bine. Ce încredere în victorie ar fi avut oștenii lui Ștefan dacă înainte de luptă, s-ar fi urcat pe cal și le-ar fi zis că mâine ne batem cu turcii. Poate avem noroc și le-o dăm în freză! Dacă nu, aia e”, a scris Pop, pe Facebook.
„O foarte scurtă corecție : „se poate” vine de la verbul „a putea”, e chiar o formă imperativă și nu trebuie confundat cu adverbul „poate”, care transmite într-adevar un grad oarecare de probabilitate, probabil și de neincredere. Așadar vă aflați în eroare cu analiza sloganului meu”, a intervenit Gabriel Barz, candidatul USR-PLUS.