Centura metropolitană ar putea începe cu capetele și cu conexiunile. „Fără drumuri de legătură în cartiere nu folosește la nimic”
Trei dintre consilierii locali de la Cluj-Napoca ai USR, Alexandra Oană, Călin Groza și Radu Boloveschi, au susținut astăzi o conferință de presă, în care au vorbit despre cele 67 de amendamente depuse la bugetul municipiului. Acestea acoperă domenii foarte diferite, de la mobilitate și infrastructură rutieră la educație și sănătate.
Consilierul local Călin Groza (foto sus, în centru) a cerut Primăriei schimbarea viziunii în ceea ce privește realizarea proiectului centurii metropolitane. Vineri s-a încărcat pe platforma de licitații publice prima parte a proiectului, care vizează exclusiv lărgirea DN1 pe o lungime de doi kilometri, de la nodul N la viitorul spital regional de urgență, și construirea unui pasarele peste șosea. Urmează apoi scoaterea la licitație a altor segmente, începând cu primele trei noduri, 5, 6 și 7, adică Florești – Cora – Bucium.
Groza crede că este necesar ca lucrările să pornească simultan la ambele capete; de asemenea, că ar trebui să se prioritizeze realizarea drumurilor de legătură.
“Centura metropolitană fără drumuri de legătură în cartiere nu folosește la nimic. De aceea considerăm că pentru preluarea traficului dinspre cartiere sunt absolut necesare și critice realizarea drumurilor de legătură. Studiul de fezabilitate prevede 14 drumuri de legătură, realizate echilibrat, șapte dintre partea de est și șapte dinspre vest. Ar fi foarte importante legătura cu cartierul Mănăștur, de exemplu strada Edgar Quinet, inclusă pentru modernizare completă în studiul de fezabilitate al centurii. Noi propunem să se deschidă două fronturi de lucru, unul din vest, și altul dinspre est, unde avem un obiectiv strategic, aeroportul. Dezvoltarea lui este blocată fără pasajul peste Someș, nu se poate extinde pista. De asemenea, este importantă lărgirea Bulevardului Muncii și realizarea drumurilor de legătură spre Sopor și în special spre strada Borhanci”, a spus Călin Groza.
Consilierul local a cerut realizarea studiilor necesare, a exproprierilor unde este cazul și trecerea cât mai rapidă la faza de execuție.