#Centenar. Concurs de istorie, organizat de comunitatea evreiască din Huedin

Autor  Sorin Tolan   în       5 years în urmã     1263 Vizualizări.  

Asociația Anima Templi, a comunității evreiești din Huedin, a organizat un concurs de istorie pentru copiii din zona de vest a județului Cluj. Tema competiției a fost, evident, legată de momentul 1 Decembrie 1918: ”Centenarul Marii Uniri și contribuția zonei Huedin la desăvârșirea dorinței milenare a poporului român”. Au participat copii din Huedin, Poieni, Beliș, Valea Drăganului, Răchițele, iar la final s-au oferit 42 de premii.

Asociația a transmis și un comunicat, la finalul concursului:

“În anul 2018 comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. La început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918). Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918, iar în 2018, la 100 de ani de la acele evenimente, sărbătorim CENTENARUL MARII UNIRI.

La 1918, oamenii politici, cei mai diferiți (unii adversari înverșunați pe viață) au știut să-și dea mâna și să lucreze împreună. Îi separau educația, caracterul și  ideologiile, dar în acel moment fiecare a reușit să pună totul deoparte, să se pună chiar si pe sine deoparte, în slujba unui țel mai presus de ei: un stat unitar, democratic și o casă mare pentru o mare familie: România Mare.

Trebuie să învățăm din exemplul marilor înaintaşi de la 1918 și să nu lăsăm ceea ce ne desparte să ne dezbine. Dacă reușim să ne privim față în față și să găsim acel numitor comun de la 1 Decembrie 1918, dincolo de opțiunile fiecăruia, atunci vom putea să îi privim în ochi și pe bunicii pe care-i omagiem, dar și pe nepoții care așteaptă de la noi o Românie stabilă și demnă pentru cel puțin încă 100 de ani.

În spiritul acestor lucruri, asociația Anima Templi din Huedin, având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Cluj și Palatul Copiilor Cluj, a organizat un concurs zonal de istorie cu tema  ”Centenarul Marii Uniri și contribuția zonei Huedin la desăvârșirea dorinței milenare a poporului român”. Concursul s-a desfășurat la “Clubul Copiilor” din Huedin. Au participat echipe din mai Huedin, Poieni, Beliș, Valea Drăganului, Răchițele, iar 42 de elevi au fost premiați.

Dorim pe această cale să aducem mulțumiri tuturor celor implicați în buna organizare și desfășurare a concursului: profesorilor de istorie de la cele două unitati de învățământ din Huedin, Carmen Cornelia Stănean, doctor Cristian Claudiu Filip, director Horea Dorin Matiș și gazdei noastre, director Ioan Bota.

Mulțumiri speciale dorim să aducem domnului Adrian Crivii, domnului inspector școlar general profesor Valentin Claudiu Cuibus și doamnei directoare Lenuța Mirela Chis, pentru activitatea remarcabilă și implicarea în păstrarea, promovarea și dezvoltarea identității naționale. Totodată, dorim să îi felicităm pe toți participanții!”, se arată în comunicatul transmis de Marius Farkas, președintele Anima Templi.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.