Ce “skandenberg” în Consiliul local! Boc: “Cineva are blackout administrativ”

Ședința de Consiliul local Cluj-Napoca de astăzi a fost masa de skandenberg a primarului Emil Boc cu consilierul local USR Adriana Cristian. S-a plecat de la centura metropolitană, al cărei studiu de fezabilitate a fost aprobat prin vot. Iar scânteia a aprins-o primarul Emil Boc, dând din nou vina pe Cătălin Drulă pentru întârzierea proiectului. Întrucât Drulă a scos centurile metropolitane din PNRR. Totuși, studiul de fezabilitate a fost realizat de Primărie și este aprobat abia astăzi.
Am scris însă de mai multe ori: proiectul centurii metropolitane a fost inclus de Emil Boc în masterplanul de transport printr-un efort propriu. Pentru că guvernul nu a inclus proiectul în masterplan, a chemat la Cluj mai mulți membri ai Comisiei de transporturi a Parlamentului european și le-a arătat de ce orașul are nevoie de centură. Vestea bună este că săptămâna aceasta se aprobă studiul de fezabilitate în toate consiliile local implicate, Florești, Gilău, Baciu, Apahida, Cluj-Napoca. Astăzi la Cluj-Napoca.
DECLARAȚIE
“Cu ce drept moral un ministru, de capul lui, pe numele lui Drulă, negociază fără să consulte un milimetru de comunitate locală? (…) Pentru că domnul Drulă nu iubește Clujul. Am fi avut patru ani pentru o componentă a centurii, ca și la metrou. Nu tot proiectul, o parte. (…) Oriunde atinge (Drulă n.r.) Clujul îl otrăvește”.
Emil Boc – primarul Clujului
Consilierul local Adriana Cristian i-a replicat primarului. Paranteză: de-a lungul timpului, au existat o serie de consilieri locali care au reușit, din banca opoziției, să lupte de la egal la egal cu primarul Emil Boc; Steluța Cătăniciu, Claudia Anastase sunt cele mai cunoscute exemple. Să îl învingă (pe vorbe) nu țin minte să o fi făcut cineva. Ei bine, la precedenta ședință, când cu “sporul de obezitate”, Adriana Cristian a fost ca un pugilist care punctează cu fiecare pumn, în vreme ce Boc a lovit doar pe lângă țintă. Astăzi, disputa a reînceput.
“Spuneați că în 2022 o să circulăm pe această centură. Am declarația aici. Cum facem și care sunt măsurile pe care le luați ca și administrație publică pe care o conduceți să nu mai ajungem în situațiile proiectelor anterioare. Ca și recomandare vă voi face, în primul rând, haideți să facem mai puțină politică. Să nu zicem că va dura un an, pentru că așa vor să audă oamenii. Să mergem să le spunem că sunt mari probleme cu terenul, va dura trei ani. Vom face această centură în șapte ani, atâta va dura. Ce sens are să spunem că o facem în trei și să o facem în șapte, creează doar așteptări false și frustrare. Și cred că cetățenii sunt mai puțin interesați de cearta dumneavoastră cu domnul Drulă – pe lângă cei 200 care dau like la postările dumneavostră (pe Facebook n.r.) și 200 care dau like la postările noastre – sunt clujeni interesați care sunt măsurile care se iau ca să nu mai ajungem să avem aceste întârzieri atât de mari”, a spus Adriana Cristian.
Emil Boc a susținut inițial că centura metropolitană va fi gata în 2023. Media9 a fotografiat însă, în 2020, notițele ministrului Transporturilor de la acea vreme, Lucian Bode, care arătau ca termen de finalizare anul 2026. Însă și acest calendar a fost deja depășit: potrivit notițelor lui Bode, predarea studiului de fezabilitate trebuia să aibă loc în aprilie 2021, iar în iulie 2022 am fi depășit deja licitația și trebuia începută elaborarea proiectului tehnic. Găsiți calendarul în acest articol.
O altă repriză a fost cea despre centura Vâlcele – Apahida, pe care presa o numea, la vremea respectivă, “centura de diamant”. A plecat de la un cost estimat de 45 de milioane de euro și a ajuns la aproape 200. Adriana Cristiana a spus că este un eșec, întrucât
s-a construit “cel mai costisitor kilometru ce centură din România, care la câteva luni se crapă”. “Cum puteți să spuneți că este un eșec? (…) Nu las pe cineva care are blackout administrativ să șteargă o muncă extrem de performantă”, a atacat Emil Boc. “Cum puteți să spuneți că nu este un eșec?”, a replicat Cristian. Primarul a explicat cât de complexă a fost lucrarea de pe șantierul centurii, cu dealurile care se surpă, iar consilierul local a spus că toate situațiile care au apărut ar fi trebuit prevăzute. Acesta este rolul, până la urmă, al studiilor de fezabilitate.