EXCLUSIV. Calendarul real al centurii metropolitane a Clujului: notițele ministrului Transporturilor!

Autor  Ionel Lespuc   în       1 saptãmânã în urmã     1372 Vizualizări  

Dacă ar fi să punem toate proiectele care vizează Clujul în balanță, centura metropolitană trage cel mai mult la cântar. Nu la costuri, pentru că acolo este bătută de metrou, ci la utilitate. Șoferi din întreaga comunitate metropolitană care stau zilnic în cozi interminabile (poate mai puțin acum, în pandemie) visează la confortul șoselei de viteză.

Când se va realiza centura? Mai durează. Următorul pas este un vot în consiliile locale implicate pentru planul urbanistic zonal, este așteptat și avizul de mediu. Proiectul merge apoi la CNAIR, se vor face licitații – nicio deosebire între acest proiect și masa mare de autostrăzi care se fac sau nu prin România.

Citește și:

Media 10 de 609.226 de ori. De la Media9

Mai există încă voci, precum cea a primarului Clujului, care susțin că centura metropolitană se va inaugura la final de 2023, când expiră actualul exercițiu financiar al Uniunii Europene. Ar fi frumos. Proiectul este asumat însă de Ministerul Transporturilor, prin CNAIR; Primăria a plătit doar studiile premergătoare.

Media9 a obținut calendarul centurii de la ministrul Lucian Bode. Conform acestuia, lucrările nu vor începe mai devreme de 2022; așadar, nicio șansă să fie finalizată în 2023. Nici măcar pe estimarea lui Bode, februarie 2026, nu am putea pune pariu. Asta ar însemna să meargă totul șnur, fără contestații și procese, fără constructori care să nu își îndeplinească obligațiile contractuale. Știți că autostrada Turda – Sebeș trebuia să fie gata complet până în 2016.

Ce spun notițele subliniate și adnotate de ministrul Lucian Bode, pe scurt:

 • noiembrie 2020 – se definitivează soluțiile tehnice, inclusiv studiile de coexistență pentru rețele
 • decembrie 2020 – finalizare PUZ, cu obținere de hotărâre de Consiliu Local
 • martie 2021 – obținere acord de mediu
 • aprilie 2021 – predare studiul de fezabilitate final
 • mai 2021 – avizare studiu de fezabilitate de guvern
 • iunie 2021 – hotărâre de guvern privind indicatorii tehnico-economici
 • iulie 2021 – elaborare documentație pentru licitație de proiectare și execuție
 • noiembrie 2021 – licitație, 4 luni
 • decembrie 2021 – semnare contract
 • iulie 2022 – elaborare proiect tehnic, 8 luni
 • februarie 2026 – estimare finalizare proiect

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.