Ce se construiește la Cluj: randări cu viitorul adăpost pentru victimele abuzului domestic
Direcția de Asistență Socială și Medicală (DASM) din subordinea Primăriei vine în fața comisiei de urbanism cu un proiect de refugiu pentru victimele abuzului domestic. “Unde să mă duc?”, este întrebarea cea mai frecventă a celor abuzați. Iată, se creează acel loc. Refugiul a fost gândit ca o casă impozantă, cu subsol, parter, etaj și mansardă.
3.069
de metri pătrați măsoară terenul dat de Primărie în folosința gratuită a DASM, conform HCL 480/2018, în vederea construirii unui adăpost pentru victimele violenței domestice.
Parcela este intravilană se află pe strada Maramureșului, în zona de nord a municipiului. Noul imobil ar urma să aibă o amprentă la sol de 450 de metri pătrați și o suprafață desfășurată de 1.395 de metri pătrați.
Arhitectul care va susține proiectul în fața comisiei tehnice este Szekely Melinda, de la biroul Viomex Com srl. Va propune două variante de mobilare a parcelei. Ambele concepte au indici urbanistici asemănători, dar membrii comisiei vor trebui să aleagă dintre cele două planșe.
În incinta parcelei s-au prevăzut 9 locuri de parcare exterioare, din care una pentru persoanele cu dizabilități.
Primăria Cluj-Napoca, prin DASM, a înființat în 2019 Centrul de Consiliere pentru Victimele Violenţei Domestice, aflat tot pe strada Maramureșului. În anul 2022 au fost instrumentate în cadrul centrului un număr de 82 de cazuri. Toate cazurile au fost evaluate de specialiștii centrului cu privire la gradul de risc în care se află, au fost informate și consiliate social, psihologic și juridic, în funcție de specificul nevoii. Au beneficiat de consiliere juridică un număr de 27 victime.