Ce s-a întâmplat în spatele ușilor închise, după protestul CTP. “Suntem exploatați ca animalele”. Răspunsul directorului

Circa 50 de angajați au protestat, joi, la sediul Companiei de Transport Public (CTP) Cluj. Am scris AICI despre acest lucru. După ce s-au organizat, protestatarii s-au întâlnit cu directorul Liviu Neag. Au dorit ca jurnaliștii veniți în curtea companiei să participe la discuții, dar Neag s-a opus cu vehemență. Media9 a aflat însă care a fost tonul conversației.
“Neag a dat cu pumnul în masă și l-a amenințat pe viceliderul sindical David Souca. A fost foc și pară pentru că a venit și presa la protest. Ne-a întrebat cine a chemat jurnaliștii și a spus că îi crapă obrazul de rușine în fața Primăriei. A spus chiar că ne dă în judecată pentru că stricăm imaginea lui și a companiei”, a relatat un participant. Protestul de joi a fost condus de viceliderul David Souca, după ce liderul Adrian Tomoș nu a dorit să meargă la sediul CTP. Oamenii spun că alegerea liderului sindical ar fi fost regizată: Tomoș este rudă cu Liviu Neag.
Oamenii sunt nemulțumiți că sunt puși să lucreze fracționat (“cu verde”, întrucât cu această culoare sunt trecuți pe planificări cei care au program fracționat). “Unii dintre noi au fost amenințați și șantajați după ce le-au spus colegilor că programul cu verde nu este obligatoriu. Șoferii sunt puși să lucreze la orele de vârf, patru curse dimineața, patru curse la amiază. Însumează 10-11 ore și este extrem de obositor. Joi, un coleg a fost luat de ambulanță la capătul liniei 33. Zilele trecute, unui șofer de troleibuz i s-a făcut rău pe Traian și a dus, totuși, călătorii până în Mănăștur, iar de acolo l-a preluat Salvarea. Suntem exploatați ca animalele”, a arătat un sindicalist.
Iată ce spune Codul Muncii despre timpul de muncă fracționat:
O altă supărare a angajaților CTP ține de salariu. “Conducerea încearcă de câțiva ani că ne bage sporul de vechime în salariu, ca să se poată lăuda că ne dă salarii mari. Ne-a promis o mărire de 10%, pe care o așteptam de la 1 octombrie, dar s-a amânat”, a spus angajatul CTP. 360 de angajați au semnat petiția prin care se opuneau introducerii vechimii în salariu, dar până la urmă decizia s-a luat. Angajații au fost reprezentați la negocieri de liderul sindical Tomoș.
Media9 a vorbit și cu directorul Liviu Neag. “Sunt niște neînțelegeri, alimentate de unii dintre angajați. S-a făcut o negociere cu sindicatul, s-a decis o majorare a salariului și introducerea sporului de vechime în salariu. Iar această măsură crește automat tariful pe cursă (șoferii sunt plătiți la CTP în funcție de numărul de curse n.r.). Unii nu au înțeles acest lucru, alții nu au vrut să înțeleagă. Dar ei se joacă cu focul, pentru că nu putem da salarii fără acoperire în buget. Poate nu se știe, dar salariile au fost majorate o dată în primăvară și se vor majora încă o dată de la 1 ianuarie. Retribuția tarifară medie a unui șofer ajunge la 4.200 de lei. Este chiar elegant. Cu sporul inclus în salariu, ei au câștigat circa 350 de lei net pe lună, iar majorarea de 10% le mai aduce tot cam 300-350 de lei”, a explicat Neag.