Ce e important despre vaccinurile anti-covid și despre procesul de vaccinare

Se pregătește intens procesul de vaccinare anti-covid. Chiar ieri, primarul Emil Boc a spus că vor fi 13 centre de vaccinare, la Cluj, care urmează să fie anunțate. Se știe deja că în fiecare cartier mare va exista câte un astfel de centru.
600.000
de vaccinuri vor sosi în România în luna ianuarie. La final de decembrie este așteptată o tranșă simbolică de 10.000.
S-au elaborat și ghiduri pentru medicii de familie. “Vaccinarea împotriva COVID-19 este neobligatorie, voluntară și gratuită. Strategia de vaccinare din România este compatibilă și armonizată cu strategia europeană de vaccinare împotriva COVID-19 În concordanță cu strategia europeană privind vaccinarea împotriva COVID-19, orice stat-membru al Uniunii Europene, deci și România, trebuie să asigure comunicarea beneficiilor, riscurilor și importanței vaccinării împotriva COVID-19 pentru a crește încrederea publică. Vaccinuri validate la nivel european Vaccinurile ce vor fi administrate în România vor fi doar cele aprobate de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA)”, se arată în acest ghid.
Vaccinarea este prevăzută să aibă trei etape.
Vaccinul se bazează pe faptul că, pentru a intra în celule, virusul folosește o proteină de de suprafață numită proteina S (Spike). Vaccinurile bazate pe ARN mesager (ARNm) conțin instrucțiunile genetice necesare pentru a sintetiza proteina S. ARNm este înglobat în mici particule lipidice care ajută la livrarea acestuia către celule și împiedică degradarea sa prematură. După administrarea vaccinului, celulele gazdei (persoanei vaccinate) vor citi instrucțiunile genetice și vor sintetiza proteina S.
Sistemul imun al persoanei respective va identifica apoi această proteină ca fiind străină și va declanșa un răspuns imun, producând anticorpi și celule T capabile să elimine infecția. Dacă, mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, sistemul său imun va recunoaște virusul și va fi pregătit să se apere.
Iată care sunt vaccinurile disponibile în acest moment. Cele cu o singură bifă nu au parcurs încă întregul proces de testare.