Cătălin Sălăgean, USR PLUS – Votați pentru ceea ce meritați: un viitor prosper, cu satisfacția zilei de azi și de mâine (A)

Liderul USR PLUS, Cătălin Sălăgean, este și candidatul alianței pentru funcția de președinte al Consiliului Județean. Sălăgean a constatat că lucrurile se mișcă „foarte încet sau deloc” în județ; și-a propus să le pună el în funcțiune.
Prioritățile sale sunt, pe termen lung, accesul la utilitățile de bază pentru toți locuitorii județului, iar pe termen scurt, optimizarea serviciilor de salubritate, accesul la internet și asigurarea iluminatului public.
Iată un interviu detaliat cu candidatul USR PLUS la președinția Consiliului Județean Cluj.
– Cătălin Sălăgean este candidatul USR PLUS la președinția CJ Cluj. O primă întrebare ar fi de ce acum și de ce pentru această funcție?
– În 27 septembrie 2020 vor avea loc primele alegeri locale de când am luat decizia de a mă implica în politică, în anul 2016. În tot acest timp, mi-am dorit să candidez pentru o funcție în administrația locală. Factorul decisiv în acest demers a fost nemulțumirea că lucrurile se mișcă încet sau deloc în județ. Am tot așteptat investițiile promise în infrastructură și utilități pentru a ajunge la concluzia că înainte de lipsa banilor stă indolența autorităților.
– Cine este omul Cătălin Sălăgean?
– Sunt născut în Gherla și crescut în Cluj-Napoca. Am urmat școala la „Mihai Eminescu”, iar liceul, la „Emil Racoviță”. Mi-am petrecut toate vacanțele la bunici, în Diviciorii Mari și Diviciorii Mici, la 15 km de Gherla. De la bunici am învățat ce este dragostea pentru muncă, respectul, corectitudinea și bunătatea față de cei din jur. Însă, din păcate, am învățat și care sunt lipsurile, care dacă ar fi rezolvate le-ar face traiul mai ușor. În acea perioadă, inclusiv câțiva ani după am participat la taberele de săpături arheologice de la Sarmisegetuza Regia, organizate de Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, adică două săptămâni în cort, fără apă curentă și fără electricitate, am văzut cum încă se trăiește în unele județe. Toate aceste experiențe acumulate m-au determinat să-mi să încerc să ajut oamenii din jurul meu.
Au urmat studiile universitare. În anul 2000 am absolvit cursurile Facultății de Drept ale Universității Dimitrie Cantemir, dar nu am susținut examenul de licență. Deja pornisem pe alt drum, îmi propusesem să acumulez suficientă experiență în domeniul privat pentru a ajunge să am propria afacere. Am pornit în anul 2007 o firmă de administrare imobile, pe care o administrez și în prezent. Am înființat-o de la zero, corect, cu banii pe care i-am strâns în perioada în care am fost angajat pe diverse posturi și poziții de conducere și de management. Un drum provocator, care m-a învățat ce înseamnă să gândești în perspectivă, să-ți pese de oameni, cât de importanți sunt cei cu care lucrezi, să investești nu doar gândindu-te la profit, ci și la impactul tău asupra societății.
Apoi, în vara anului 2016, am simțit că e datoria mea să încerc să aduc o schimbare în bine.
– Alegând să candidați pentru o funcție de reală importanță la nivelul unui județ important al României, care considerați că sunt problemele stringente ale acestuia?
– În primul rând, Cluj înseamnă mai mult decât Cluj-Napoca. Județul despre care ne place să spunem că se află în avangarda dezvoltării și modernizării României, un județ smart al țării, are de fapt o administrație din secolul al XIX-lea: localități fără infrastructură și fără utilități, administrație opacă, neprietenoasă cu cetățenii, rezistență la schimbare și inovație, discrepanțe uriașe între reședința de județ și orice altă localitate, ceea ce îi determină pe oameni să migreze spre Cluj-Napoca, având ca efect depopularea localităților județului și suprapopularea orașului, lipsa unor programe coerente pentru sprijinirea producătorilor locali, grave probleme de mediu și lista poate continua.
– Ce ați face pentru rezolvarea reală în timp scurt a accesului la serviciile de bază?
– Accesul la utilități este un proiect pe termen lung, nu se poate finaliza de pe-o zi pe alta. Cunoaștem problemele din localități, dar vrem să ne asigurăm că le putem rezolva pe toate. În colaborare cu autoritățile locale vom realiza un proiect de modernizare și reabilitare, vom stabili termenele de implementare împreună cu furnizorii de utilități și ne vom asigura că acestea sunt și respectate.
Bineînțeles, sunt câteva măsuri care se pot lua în termen relativ scurt, cum ar fi optimizarea serviciilor de salubritate, accesul la internet sau iluminatul public acolo unde rețeaua permite. Din păcate, în anul 2020, accesul la educație rămâne o problemă tocmai din cauza lipsei rețelelor de internet.
Pentru a face lucrurile să funcționeze spre beneficiul nostru, al cetățenilor, echipa USR PLUS are o echipă competentă, conștientă de lipsurile existente, dar și de pașii pe care îi are de urmat. În acest sens, am pregătit o serie întreagă de măsuri pe care le regăsiți în programul nostru de guvernare județeană. Avem în vedere, printre altele, măsuri pentru sprijinirea producătorilor locali și dezvoltarea lanțului scurt de aprovizionare, pentru transparentizarea întregului proces de cheltuire a banilor publici, soluții pentru rezolvarea problemelor de mediu, promovarea și sprijinirea antreprenoriatului și a mediului de afaceri clujean și dezvoltarea turismului.
– Ce mesaj aveți astăzi pentru alegătorii clujeni?
– Votați! Primul pas și cel mai important care produce schimbarea în bine de care voi, familiile voastre, prietenii, cunoscuții și oamenii din jurul vostru au atâta nevoie, este să ieșiți la vot. Citiți, informați-vă din surse reale, doar așa veți putea ști dacă stă în competența celor care promit schimbarea să materializeze acele propuneri. Votați pentru ceea ce meritați: un viitor prosper, cu satisfacția zilei de azi și de mâine.