Cât va dura construirea viitorului pod de pe strada Fabricii de Zahăr. Costă 56 de milioane de lei

Autor  Ionel Lespuc   în       5 luni în urmã  

Primăria Cluj-Napoca a pus pe ordinea de zi a următoarei ședințe de consiliu local aprobarea cheltuielilor necesare pentru construirea unui nou pod peste râul Someșul Mic, pe strada Fabricii de Zahăr. Acest proiect este finanțat majoritar din fonduri europene, prin Programul Regional Nord-Vest 2021-2027, și are drept obiectiv îmbunătățirea mobilității urbane și reducerea emisiilor de carbon, în conformitate cu standardele de dezvoltare urbană durabilă.

Suma totală alocată proiectului și sursele de finanțare

Valoarea totală a proiectului este de 56.390.549,71 lei (inclusiv TVA). Această sumă se împarte astfel:

•Cheltuieli eligibile: 47.354.776,32 lei (inclusiv TVA), din care 46.407.680,78 lei sunt fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene, iar 947.095,54 lei reprezintă contribuția proprie a beneficiarului (2% din valoarea eligibilă).

•Cheltuieli neeligibile: 9.035.773,39 lei (inclusiv TVA), acoperite integral din bugetul municipiului Cluj-Napoca.

Contribuția totală a Primăriei Cluj-Napoca se ridică astfel la 9.982.868,93 lei (inclusiv TVA), sumă ce include atât partea de cofinanțare de 2% la cheltuielile eligibile, cât și acoperirea integrală a cheltuielilor neeligibile.

Caracteristicile viitorului pod

Noul pod va fi amplasat în partea de nord-est a municipiului Cluj-Napoca, în cartierul Bulgaria și Iris, conectând strada Fabricii de Zahăr peste râul Someșul Mic. Proiectul include:

•Lățime totală: între 1,40 și 2,00 metri pentru trotuar și 1,00 – 1,50 metri pentru pista de biciclete.

•Piste de biciclete și trotoare pentru a facilita mobilitatea pietonală și ciclismul.

•Aliniamente verzi și locuri de parcare, inclusiv 5 locuri de parcare pe partea dreaptă a proiectului și 10 pe partea stângă.

Prin implementarea acestui pod, autoritățile locale urmăresc să crească cu 21% numărul de utilizatori ai transportului public modernizat și să reducă traficul auto. Totodată, se dorește facilitarea accesului pietonilor și bicicliștilor, într-o abordare integrată pentru un oraș mai accesibil și ecologic.

Durata și etapele proiectului

Durata de implementare a proiectului este estimată la 18 luni de la semnarea contractului de finanțare. Documentația tehnică și indicatorii tehnico-economici au fost aprobați prin Hotărârea Consiliului Local nr. 195/2024, iar proiectul este acum în faza de aprobare finală a cheltuielilor și de contractare a fondurilor.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.