Cât au câștigat marii dezvoltatori ai Clujului, în 2022. „Top profit” și „titani”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     10137 Vizualizări.  

Lumea îi privește cu invidie și, da, oamenii aceștia câștigă bani frumoși. Oricâtă antipatie s-ar abate asupra lor, inclusiv dirijată politic, am mai spus-o, ei și-au asumat dezvoltarea orașului. Contribuie practic la progres. Trebuie doar să deschidem ochii ca să vedem cât de mult s-a schimbat Clujul; o parte se datorează investițiilor publice, restul, privaților. Dezvoltatorii fac avere, dar își asumă și riscuri.

Nu vă lăsați atrași în capcana că sunt cu toții lacomi. Unde locuințele sunt corect făcute, cu profesioniști, cu materiale de calitate, cu dotări, acolo e și o misiune publică; dar e adevărat, au fost și “țepari”.

Iar apoi, indubitabil, ei răspund unei nevoi: nu dezvoltatorii îi cheamă la Cluj pe cei care se mută aici, ei doar le oferă posibilitatea să își cumpere o casă. Media9 v-a mai spus, sondaje și statistici arată că, înainte de pandemie, cererea de apartamente și case la Cluj era triplă față de volumul de unități noi de locuit date în folosință. Diferența o găsiți în zona metropolitană și în traficul de la intrările în oraș.

Acesta fiind statement-ul, vă propunem o analiză a câștigurilor marilor dezvoltatori imobiliari ai Clujului. Am utilizat o sursă de informații deschisă, instrumentul termene.ro, partener Media9, profitând că tocmai s-au actualizat situațiile financiare.

Câteva precizări: (1) cifrele sunt rotunjite, (2) nu am evaluat toate firmele acestor oameni de afaceri, ei activează și pe alte piețe decât cea imobiliară sau dezvoltă proiecte și în alte orașe, București, Timișoara, Pitești, Oradea ș.a.m.d. (3) ne-a interesat 2022, dar, pentru cei mai mari dintre ei, am pus în comparație ultimii trei ani, pentru că imobiliarele pot fi ciclice – de exemplu doi ani construiești și ești pe minus, un an vinzi și ești mult pe plus, (4) nu am luat în calcul toate companiile de profil ale aceluiași dezvoltator. Unii deschid câte o firmă pentru fiecare proiect; exemplu, grupul de investitori Scala, care au firme precum Scala Doi, Scala Trei, Scala Patru etc. Ideea generală nu a fost de a face matematică pură, ci doar de a indica un nivel.

Unii se vor supăra? Să sperăm că nu. Plecăm de la premisa că nimeni nu are nimic de ascuns și, cum spuneam, sursa de informații este una deschisă.

Și acum, the Oscar goes to…

Cei mai mulți bani i-au câștigat Vasile Salanță, Someșul Cald Producție și Cristal Turism, respectiv Florin Mariș, patronul companiilor Hexagon. Amândoi au obținut niște profituri excepționale în ultimii doi ani. Primul, peste 70 de milioane de lei, adică mai bine de 14 milioane de euro, al doilea în jur de 60, adică 12 milioane de euro. Și doar din acest business, dezvoltare imobiliară. Cel puțin pe anii studiați, cei doi i-au întrecut pe titani, dacă pot fi numiți așa: Chimu Căpușan, Ștefan Berciu, Dorin Bob.

TOP PROFIT

VASILE SALANȚĂ – alias “Moșu Pic” are două companii cu care a obținut rezultate foarte bune în imobiliare, dar nu doar în Cluj-Napoca, ci și în Florești sau Baciu. Someșul Cald Producție: 2022 – 50 de milioane de lei profit, 108 milioane cifră de afaceri, 57 de milioane datorii, respectiv, în 2021, 4 milioane de lei profit, la o cifră de afaceri de 12,5 milioane de lei și datorii de 54,8 milioane. Al treilea an studiat, 2020, arată așa: 17,8 milioane de lei profit, 43,6 milioane de lei cifra de afaceri și datorii de 30,6 milioane. În Cristal Turism, profiturile au fost 10,4 milioane în 2022 (19,8 milioane cifră de afaceri, 48 de milioane datorie), 17,4 milioane de lei în 2021 (40,6 milioane cifra de afaceri, 20,9 milioane datorii), 28 de milioane în 2020 (la 65 de milioane de lei cifră de afaceri și 25,7 milioane de lei datorie).

FLORIN MARIȘ – mai multe companii au un cuvânt comun, Hexagon, și un asociat comun, Florin Mariș. Dar ce profit are! 18,5 milioane de lei are pe compania Hexagon Equity Holding s.r.l. pe 2022, iar pe 2021 a fost chiar mai mare, 34,7 milioane. Cifra de afaceri a fost zero, semn că doar a vândut ce construise înainte. Dar stați, că pe alt Hexagon, Structures, Mariș a mai “colecționat” câteva milioane. În 2022, 6 milioane de lei cu o cifră de afaceri de 89,8 milioane de lei și o datorie de 20,4 milioane, iar în 2021, 4,1 milioane de lei profit, 65,5 milioane cifra de afaceri și  o datorie de 15 milioane de lei.

Citește și

Visul frumos cu centura finalizată în 2026 s-a terminat. I-a păcălit Emil Boc pe dezvoltatorii imobiliari?

TITANI

DORIN BOB – cunoașteți compania Studium Green s.r.l., a realizat sensul giratoriu de pe Frunzișului, lângă ansamblul Wings. Noi aici vom vedea în principal cifrele Wings: aproape 32 de milioane de lei profit pe 2022, la o cifră de afaceri de 133,4 milioane de lei. Să fim atenți la datorii: 328 de milioane de lei. Aoleu! Ne-am uitat și înapoi: în 2021, sub un milion de lei profit, la cifră de afaceri de 7,5 milioane de lei și 313,7 milioane datorii. În 2020, datoria era de “numai” 167,5 de milioane de lei, cu o cifră de afaceri de peste 8,5 milioane și un profit de două milioane de lei. În business, Bob este acompaniat de partenera sa de viață, Manuela Aron.

CHIMU CĂPUȘAN – compania CH Transbeton a lui Chimu a făcut profit 4,4 milioane de lei pe anul trecut (la o cifră de afaceri de aproape 16 milioane); are și datorii de 28 de milioane de lei. Anul trecut, cu 32 de milioane de lei cifră de afaceri, profitul fusese de 1,8 milioane de lei. Un an mai bun a fost 2021, cun profit de 11,4 milioane de lei profit, la 78 de milioane de lei cifră de afaceri. Datoriile erau atunci de numai 13,6 milioane. Chimu Căpușan abia a început să vândă giganticul proiect Elite, de pe Fabricii, cifrele le vom vedea anul viitor în cazul companiei Elite Group s.r.l., iar în vecini de acel proiect urmează altul, dezvoltat de Sares s.a., unde constructorul analizat de noi este de asemenea acționar.

ȘTEFAN BERCIU – patronul SDC Imobiliare a avut în 2022 o cifră de afaceri de 8 milioane de lei și un profit de 3,1 milioane, dar și datorii de 172 de milioane de lei. 2021 a fost un an mai bun, 13,7 profit, 85 de milioane cifră de afaceri, 89 de milioane de lei datorii. Pe de altă parte, 2020 a fost excepțional: 23 de milioane de lei profit, 129 de milioane de lei cifră de afaceri, dar și 83 de milioane datorii. 

Mai jos vă mai propunem încă o serie de mari dezvoltatori, care se pot mândri cu cifre frumoase. „Netitani”, dacă ne permiteți termenul.

OVIDIU MOLDOVAN – CĂLIN BORODI – cei doi tineri investitori nu s-au descurcat rău deloc. Profiturile sunt de 9,6 milioane lei în 2022 (la 36 de milioane de lei cifră de afaceri și peste 50 de milioane de lei datorie), 11 milioane în 2021 (la 30 de milioane de lei cifra de afaceri) și 5 milioane în 2020 (8,8 cifra de afaceri).

GICU BUZDUGAN – profituri de 4,7 milioane de lei, în 2022, și 3,8 milioane de lei, în 2021, cu compania Transeuro Construct s.r.l. În ambii ani, cifra de afaceri a fost peste două milioane de euro, iar datoria a trecut de 3 milioane anul trecut.

DAN PITIC – 7,2 milioane de lei profit cu Scala Development, pe ultimul an;

FLORIN MERCEAN – 5 milioane de lei cu Axial Construct Invest, în 2022. Pe de altă parte, Mercean este partener și în Solaris Real Estate Investments, alături de CĂLIN VIȘAN: acolo, în 2021, profitul a fost de 1,7 milioane de lei, dar în 2022, doar 400.000.

DANIEL SUSAN – 3,7 milioane de lei în 2022, cu Bio Green House, unde este partener cu Alexandra Ranta (20%); cealaltă firmă de imobiliare a lui Susan, RDCons, e pe pierdere anul trecut;

DANIEL DUMITRAȘ – MARIUS BEJAN – 1,7 milioane de lei cu firma Coratim, pe 2022. Partenerii mai au cel puțin două companii de dezvoltare imobiliară, Mistique Zone s.r.l. și Triumph s.r.l.

RADU VLAS – 1,7 milioane de lei cu Ardeal Construct, pe anul fiscal precedent

NICOLAE CĂPUȘAN – 1,7 milioane de lei pe TI Trust Invest, în 2022

IONEL NASTASĂ – 1,6 milioane anul trecut, cu Ghighibanda Construct.

Și acum scuze anticipate. Încă o dată, cifrele sunt orientative, în baza studierii companiilor principale, să le spunem, ale fiecărui dezvoltator. Așa că ne cerem scuze pentru datele incomplete. Apoi, noi pe acești oameni de afaceri i-am studiat, se prea poate ca în piață să fie și alții mari; adică nu se poate, sigur sunt. De exemplu, așa cum v-am mai spus, fostul primar Sorin Apostu este în afaceri imobiliare, dar nu direct, ci prin interpuși. Ne pare rău dacă am ratat pe cineva care merita să apară în text.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.