Căști de protecție unicat. Au fost desenate de studenți, în cadrul unui parteneriat între grupul IULIUS și UAD Cluj-Napoca
25 de studenți de la Universitatea de Arte și Design (UAD) din Cluj-Napoca au petrecut o zi pe șantierul de pe fosta platformă industrială Carbochim, arătându-și creativitatea și talentul artistic în cadrul unui concurs de pictură și desen, organizat de grupul IULIUS, în parteneriat cu mediul universitar. „Pânza” pe care s-a pictat a fost una inedită, pentru că artiștii au personalizat căști de protecție pe șantier, tema provocându-i să transpună în manieră artistică trecerea de la istoria industrială a locului la spațiu activ, al comunității. Acțiunea face parte dintr-un parteneriat mai amplu dintre grupul IULIUS și Universitatea de Arte și Design din Cluj-Napoca, care presupune imortalizarea diferitelor etape ale demersului de dezvoltare a proiectului de reconversie urbană a fostei platforme industriale.
Recent, 25 de studenți din cadrul UAD din Cluj-Napoca au participat la un concurs cu dublu obiectiv, acela de a personaliza într-o manieră artistică căști de protecție pe șantier, dar și pentru a oferi oportunitatea tinerilor de a-și exprima prin desen și pictură viziunea privind transformarea fostei platforme industriale Carbochim. Tema concursului a fost ,,Regenerare urbană pentru o nouă Parte din Cluj. De la istoria industrială a fostei platforme Carbochim, la un spațiu renăscut, redat comunității”.
Toate lucrările celor 25 de studenți au impresionat prin conceptele transpuse și tehnicile folosite, iar trei dintre aceștia au fost desemnați câștigători. Astfel, Revesz Alexandru – student la departamentul de Pictură, anul III, Adrian Buda – masterand la departamentul Grafică, anul II și Costescu Cezara – doctorand la departamentul Arte textile – Design textil au impresionat cel mai mult cu lucrările lor. Decizia s-a bazat pe criterii precum ingeniozitate, compoziție și culoare și a aparținut juriului, format din: prof. univ. dr. Florian Ștefan, Rectorul UAD, lect. univ. dr. Dănuț Alban, decan al Facultății de Arte Decorative și Design, conf. univ. dr. Andrei Budescu, prorector al UAD, conf. univ. dr. Cristian Opriș, director al departamentului Grafică, conf. univ. dr. Alice Andreea Iliescu, prodecan al Facultății de Arte Plastice, precum și Sorin Guttman, managerul proiectului de reconversie urbană a fostei platforme industriale, și Dora Andercău, coordonatoarea acțiunii.
,,Elementele care au stat în centrul creațiilor mele au fost oamenii, indiferent de vârstă, care întâmpinau schimbarea și o integrau în comunitate, iar alt element important este golul, extrem de important în contextul supraaglomerării. Lucrările au fost realizate utilizând markere, tehnica a fost unitară în cazul tuturor lucrărilor, însă stilistica a diferit în funcție de mesajul fiecărei lucrări în parte. Însă, dacă ar trebui să identific ceva comun, care leagă toate lucrările, este ideea de secvențialitate, care se poate identifica în fiecare compoziție. Nu mi-am pus problema câștigului, oportunitatea de a fi alături de oameni frumoși și împărtășirea unei pasiuni comune au făcut deja această experiență să fie un timp pe care l-am câștigat și care nu a trecut insesizabil”, a explicat Adrian Buda, masterand în anul II în cadrul departamentului Grafică, unul dintre cei trei câștigători.
Acțiunea a fost un context creativ și pentru studenții din departamentul foto-video, care au surprins măiestria colegilor.
,,Noi am venit cu oamenii, iar cei de la IULIUS au venit cu inițiativa, spațiul și toate cele necesare. Ne dorim să avem cât mai multe astfel de colaborări cu cei de la IULIUS. Acesta a fost doar începutul colaborării noastre, ceea ce este un lucru foarte frumos”, a declarat Florian Ștefan, Rectorul Universității de Arte și Design din Cluj-Napoca.
Activitatea, desfășurată pe parcursul a aproximativ 8 ore, a permis fiecărui student să picteze între 4 și 10 căști, în funcție de organizare și atenția la detalii. Nu doar cei trei studenți declarați câștigători principali au plecat acasă cu premii, ci toți participanții, care au fost recompensați pentru că au acceptat provocarea de a participa la maratonul artistic.
,,Proiectul de pe fosta platformă Carbochim este «Parte din Cluj», așa cum sunt și universitățile din acest oraș. Noi ne-am dedicat încă din momentul în care proiectul era la stadiul de discuții și planuri implicării a cât mai multor membri din comunitatea clujeană în dezvoltarea lui și chiar asta facem. Acțiunea realizată cu studenții de la UAD ne arată faptul că proiectul nostru prezintă interes pentru toate categoriile de vârstă și că viziunea ce sta la baza lui este frumoasă, mai ales prin desenul tinerilor. Ne mândrim cu lucrările realizate de studenți și îi felicităm pentru pasiunea lor și munca depusă. În aceeași măsură, ne bucurăm că în această manieră am marcat începutul unei colaborări care, cu siguranță, va dezvolta proiecte cel puțin la fel de reușite”, e explicat Sorin Guttman, project manager al proiectului de regenerare urbană.
Grupul IULIUS are o experiență vastă în dezvoltarea proiectelor mixed-use de regenerare urbană, exemple fiind Palas și Iulius Town, realizate la Iași și Timișoara, iar noul proiect de la Cluj-Napoca va fi unul inovator, care integrează tehnologii avansate și soluții sustenabile. De-a lungul celor peste 25 de ani în domeniul dezvoltării de proiecte de regenerare urbană, compania a legat diverse parteneriate cu universitățile din cele 4 orașe unde a dezvoltat proiecte – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava – și și-a asumat rolul de a implica studenții în proiectele și inițiativele companiei, prin diverse programe de internship, stagii de practică și oportunități de dezvoltare.
Proiectul de regenerare urbană dezvoltat de grupul IULIUS la Cluj-Napoca, pe fosta platformă industrială Carbochim, se află în etapa finală de avizare. Află mai multe despre demers pe www.partedincluj.ro!