Castelul renovat. „Este ceva senzațional!”. Lucrări pe ultima sută de metri

Autor  admin   în       1 year în urmã     2953 Vizualizări.  

Consilierii județeni au aprobat, luni, 7 august, într-o ședință extraordinară de îndată, suplimentarea cheltuielilor pentru încheierea lucrărilor la Castelul Bánffy din localitatea Răscruci, comuna Bonțida. Proiectul a fost aprobat de toți cei 30 de consilieri județeni prezenți în ședința online din totalul celor 37 care compun CJ Cluj. 

*Notă: Castelul Bánffy din Răscruci nu trebuie confundat cu celălalt, Castelul Bánffy din Bonțida, celebru pentru arhitectura sa minunată, dar și pentru festivalurile Electric Castle ce au loc aici în fiecare an. Ambele au aparținut aceleași familii, Bánffy, dar sunt diferite.

4.126.931,11

de lei este suma suplimentară care s-a aprobat pentru încheierea lucrărilor la castelul din Răscruci. 

Valoarea totală actuală a proiectului cu modificările de mai sus este următoarea:

  • 42. 280.262,23 lei (TVA inclus), din care:
  • 19. 526.036,84 lei (TVA inclus) cheltuieli eligibile,
  • și 22.754.225,39 (TVA inclus) cheltuieli neeligibile.

DECLARAȚIE

„Ne dorim să terminăm acest proiect cât mai repede. Am fost recent în zonă și am verificat stadiul lucrărilor. Cred că undeva în luna septembrie, ca să nu spun august, va fi finalizat acest proiect. Este ceva senzațional! O să vedeți, o să vă placă foarte mult. Va fi un obiectiv care, sper eu, va fi folosit de Consiliul Județean în toate acțiunile din domeniul cultural, în evenimentele care vor fi prinse ulterior. O să vă invităm când e gata să vedeți ce-am muncit acolo  în acești ani”.

Alin Tișe, președintele CJ Cluj

Lucrările de restaurare și conservare a Castelului Bánffy, din Răscruci, comuna Bonțida, au început în luna mai 2021 și au fost estimate la peste 27 milioane de lei. Conform proiectului, ar fi trebuit finalizate în 24 de luni.

Lucrările au vizat zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât și componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile etc.

Proiectul prevede transformarea castelului într-un Centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, astfel că, la etaj va fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. La subsol va fi organizat un spațiu expozițional. Proiectul mai prevede și amenajarea lacului din fața castelului.

Castelul Bánffy din localitatea Răscruci a fost construit în secolul al XVIII-lea în stil eclectic

El are o valoare istorică importantă. Este format din două corpuri de clădire, plus alte anexe. Pavilionul (subsol, parter, etaj și șarpante înalte) este de inspirație romană. Accesul principal al castelului se află prin două scări dispuse în partea sudică, urmate de o terasă încadrată de opt coloane dorice.

Piesa de rezistență rămâne salonul de primire sau sufrageria. Aici s-au păstrat un bufet din lemn cu același tip de sculpturi și o vitrină cu o valoare artistică aparte, în secolul XX fiind expusă la o expoziție de la Paris. Salonul, tipic renascentist, are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan din lemn casetat.

Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renașterii germane, fiind imprimate forma blazonului și genealogiei familiei Bánffy, precum și numele celor mai reprezentative personalități din istoria Ungariei și Transilvaniei. Deasupra unei uși este sculptată inscripția „Salus intratibus pax exeuntibus„.

Sursa foto: Consiliul Județean Cluj 

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.