Case pe hârtie. Șerban Țigănaș: „Este anormal ca locuințele să se vândă în stadiul de proiect”

Autor  Ionel Lespuc   în       3 years în urmã  

Arhitectul clujean Șerban Țigănaș, secretarul general al Uniunii Internaționale a Arhitecților, a vorbit despre situația de la Cluj, unde majoritatea apartamentelor se vând încă de pe planșă. Nu sunt locuințe cu cărămizi și tencuială, ci cu creionul pe hârtie.

Mi se pare anormal și nu știu pe ce se bazează. Este o stare întreținută, cred că dezvoltatorii au creat această situație. Nu prea ai de unde alege, există oferte, dar calitatea este discutabilă. Când ieși la cumpărături, dorind să îți procuri o locuință, nu găsește ceva extraordinar, ceva lipsește de acolo. Și atunci este creată o stare artificial: «s-a produs ceva care e rar, mai avem doar câteva apartamente, trebuie rezervat». Iar oamenii dau banii, chiar dacă nu înțeleg cu obiectivitate calitatea produsului sau mai ales lipsa de calitate, defectele”, a subliniat Țigănaș.

Cunoscutul arhitect crede că lucrurile pot fi rezolvate numai prin intervenția statului. “Să nu uităm că până nu demult stăteam zece ani ca să ne cumpărăm o Dacia 1300, totul era pe liste, se plătea în avans, se blocau undeva banii. Este o inerție, mi se pare nefiresc și s-ar putea reglementa. Există țări unde apartamentele nu se vând direct, de exemplu în Marea Britanie. Tranzacția se face la notar, se organizează o licitație închisă și cel care oferă suma cea mai mare obține locuința. Uneori, vânzătorul primește mai puțin decât a cerut”, a arătat Șerban Țigănaș.

Șerban Țigănaș este unul dintre arhitecții cei mai importanți ai României. A studiat la Liceul Teoretic „Nicolae Bălcescu”, din Cluj, apoi a absolvit Facultatea de Arhitectură, la București. A ocupat funcția de președinte al Ordinului Arhitecților din România în perioada 2010-2018, iar în prezent este secretar general al Uniunii Internaționale a Arhitecților. Este profesor la Universitatea Tehnică, unde predă proiect design, comunicare și marketing pentru arhitecți. A fondat Dico și Țigănaș Arhitectură și Inginerie, iar proiectele biroului au obținut mai multe premii la nivel internațional. Trecem zilnic pe lângă Cluj Arena și Sala Polivalentă, clădiri reprezentative pentru oraș, închipuite în biroul de Arhitectură Dico și Țigănaș.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.