Casa de vacanță pe piloni n-a fost pe placul urbaniștilor. „Vă rog să reveniți cu un alt concept”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 saptãmâni în urmã     629 Vizualizări.  

Membrii Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) din cadrul Consiliului Județean Cluj au respins, în ultima ședință, un proiect care prevedea construirea unei case de vacanță în satul Muntele Băișorii, comuna Băișoara. 

Proiectul se află în faza elaborării planului urbanistic de detaliu (PUD); el a fost prezentat în ședința Comisiei tehnice de urbanism de arh. Daniel Ovidiu Iosip, reprezentantul proiectantului.

500

de metri pătrați este suprafața terenului pe care beneficiarul investiției dorește să-și edifice casa de vacanță.

Terenul pe care se propune edificarea casei de vacanță se găsește în partea sud-vestică a comunei Băișoara și în partea nord-estică a stațiunii turistice Muntele Băișorii. Terenul studiat este situat în intravilanul comunei Băișoara.

Întocmirea documentației PUD s-a impus deoarece conform planului urbanistic general al comunei Băișoara se consideră construibile parcelele care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:

  • suprafaţa minimă a parcelei să fie mai mare sau egală cu 1.000 mp;
  • frontul la stradă să fie de minimum 12 metri în cadrul parcelarului existent și de minimum 15 metri în zonele noi constituite.

Ori terenul studiat are o suprafață de numai 500 de metri pătrați.

Prezentarea nu i-a încântat pe urbaniști. Volumetria imobilului, reclamată chiar din timpul prezentării de arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, și faptul că a fost pus pe piloni i-a făcut pe unii dintre membrii comisiei tehnice să-și încrunte frunțile.

Arhitectul șef a remarcat că, deși are numai două niveluri, parter și mansardă, imobilul e agabaritic și nu seamănă cu o casă de vacanță, ci mai degrabă cu un bloc de locuit de la oraș. Și că nu se încadrează cu arhitectura zonei.

Alin Tișe, care conduce ședințele CTATU, a fost curios să afle de ce casa de vacanță e pe piloni.

„A fost dorința beneficiarului”, i-a răspuns proiectantul, care a adăugat că ar fi de acord să schimbe volumetria imobilului. Totuși, asta nu l-a înduplecat pe șeful forului administrativ.

„Bine, atunci o să vă rog să reveniți într-o altă ședință cu un nou concept. Azi propun un aviz nefavorabil”, a spus Alin Tișe. Cinci dintre membrii Comisiei tehnice de urbanism au fost de acord cu propunerea președintelui CJ Cluj.

Beneficiarul investiției este un clujean, Claudiu Vandam Crișan, de pe strada Cantonului, iar proiectul a fost realizat de s.c. C.I.A s.r.l. – arh. Iosip Ovidiu Daniel.

 

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.