Casă ca o mini-clădire de birouri. „Vi se pare că arată ca o casă de locuit?”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1411 Vizualizări.  

Un proiect intrat în dezbaterea Comisiei Tehnice de urbanism a municipiului Cluj-Napoca a surprins prin forma propusă. Unul dintre membrii comisiei, Ligia Subțirică, fost arhitect șef al municipiului, l-a întrebat pe proiectant dacă i se pare că a proiectat o casă de locuit.

„Da, am gândit o casă simplă, curată, adaptată la construcțiile din zonă”, a venit răspunsul proiectantului Stefan Adace. Casa simplă seamănă însă cu o mini-clădire de birouri și ar urma să găzduiască două familii. Amplasamentul este pe strada Ion Budai Deleanu.

784

de metri pătrați are parcela studiată prin planul urbanistic de detaliu. Acolo se află momentan o construcție, care urmează să fie parțial demolată.

Adevărul este că la Cluj și în România, în general, sunt tot mai dorite de către beneficiari casele mediteraneene, fără acoperișurile în ape tradiționale din această parte a Europei. Pe proprietari îi interesează ca locuința să fie impresionantă ca design, dar nu văd dezavantajele unei astfel de construcții pe timp de iarnă. Pe un plan înclinat, zăpada mai alunecă și cade…

Dacă așa vor beneficiarii atunci așa se aprobă. Proiectul prezentat de Stefan Adace a primit aviz favorabil, însă arhitectul șef al municipiului, Daniel Pop, a precizat că pe marginea planșei se va mai discuta și în comisia de estetică urbană a municipiului.

S-a propus subsol, parter și etaj. Casa ar urma să aibă 124 de metri pătrați amprenta la sol și 308 metri suprafața desfășurată.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.