Cartierul clujean care este „o încropeală, un haos, o chestie spontană”. Șerban Țigănaș: Trebuie un PUZ și o strategie

Autor  Ionel Lespuc   în       4 luni în urmã     14238 Vizualizări.  

Arhitectul Șerban Țigănaș, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism, a analizat, în emisiunea Urbea9, produsă de Media9, problemele cu care se confruntă cartierul Bună Ziua. Acesta crede că Primăria nu ar trebui să urmărească pasivă dezvoltarea acestei zone, ci să intervină.

“Evident că este, așa cum îl vedem acuma, o încropeală, un haos, o chestie spontană. Cu niște tentative de a se drege puțin lucrurile, cu strada asta, cu niște piste de biciclete și câteva stații de autobuz care nu rezolvă nici pe departe problemele pe care le are și deficitul de spațiu public. Este o colecție de etape, fiecare cu incoerența ei și cu obiectivele ei, care, iată, adună 30 de ani de istorie complicată. Cartierul trebuie revizuit. Deci, la ora actuală, în opinia mea, Primăria ar trebui să facă un studiu. Se numește Plan Urbanistic Zonal, prin care să analizeze situația actuală a acestui teren, inclusiv terenurile libere (sau mai ales terenurile libere) și să facă un plan coerent, pe bani publici, pentru a vedea ce se mai poate face aici, pentru a procura acele terenuri, pentru spații publice, pentru dotări publice și așa mai departe, dar pe tot cartierul. După care, evident, ar trebui o anumită strategie care să permită să se realizeze ceea ce rezultă din noile reguli, care sunt un fel de concluzie a neregulilor din câteva decenii”, a afirmat arhitectul.

În ceea ce privește traficul, decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism crede că nu ar mai trebui lărgită strada Bună Ziua, ci căutate rute alternative.

Dacă se lărgește strada, crește traficul, se amplifică traficul. Căutarea de rute alternative e o chestiune absolut clară. Probabil că rute alternative se pot face doar mai la sud, pentru că la nord e totul construit”, a spus Țigănaș.

Vedeți mai jos cea mai recentă emisiune Urbea9.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.