Că tot vine Orban. Ce înseamnă pentru FIDESZ (auto)suspendarea din Partidul Popular European
Viktor Orban vine mâine la Cluj, motiv perfect să vorbim despre suspendarea partidului pe care l-a întemeiat, FIDESZ, din principala familie europeanã de partide, PPE. Acest lucru intervine într-un moment puțin spus neplãcut. Anul 2018 a adus pentru FIDESZ consolidarea, din nou, pe scena politică internă (câștigarea, la pas, a alegerilor), iar anul 2019 ar trebui sã însemne afirmarea în exterior a valorilor pe care le susține acest partid în Europa.
Neînțelegeri cu partenerii europeni
PPE a luat poziție în 20 martie 2019 față de FIDESZ, din cauza direcției pe care o imprimã discursului sãu. FIDESZ este acuzată de slăbirea statului de drept în Ungaria și de promovarea unor valori pe care PPE considerã că ies din matca marii familii europene.
Pe de altã parte FIDESZ și Viktor Orban își extrag legitimitatea discursului din votul popular. Pentru a nu risca o suspendare din PPE înainte de alegerile europarlamentare, Viktor Orban a decis ca FIDESZ sã se auto-suspende din PPE, pânã la clarificarea situației cu partenerii europeni.
UDMR: nici în car, nici în căruță
Kelemen Hunor, proaspăt realesul președinte al UDMR, invocã apartenența îndelungatã a partidului care îi reprezintă pe etnicii maghiari din România la PPE și contestã suspendarea FIDESZ. Acesta așteaptã clarificarea ”neînțelegerilor” și revenirea formațiunii din Ungaria, cu drepturi depline, în PPE. UDMR nu considerã cã FIDESZ are o atitudine nepotrivitã la adresa statului de drept, ci cã existã doar discursuri mai contondente în cadrul familiei PPE. Aceste neînțelegeri se doresc a fi clarificate cât mai curând, pentru a absolvi principala formațiune politică din Ungaria de acuzele care i se aduc și prejudiciul de imagine pe care i-l creeazã. Să observăm că Viktor Orban va veni în Ardeal pentru două zile, iar vizita sa nu poate fi dezlegată, din punct de vedere al intereselor politice, de alegerile europarlamentare.
Viktor Orban, trei drumuri cu sens unic
Prima variantă pentru FIFDESZ ar fi să dea înapoi, să recunoascã faptul cã a fãcut din instituțiile statului de drept niște marionete cu care mimeazã democrația și sã realizeze demersuri pentru a restabili echilibrul de forțe în stat. Având în vedere faptul cã nu prea l-am vãzut pe Viktor Orban să dea înapoi, aceastã posibilitate rămâne doar pe hârtie.
A doua variantă ar fi să părăsească familia PPE și sã se alãture unui alt grup parlamentar în cadrul PE. Astfel, Viktor Orban s-ar valida de două ori: o datã, pentru cã nu a cedat presiunilor PPE și a reușit sã își impunã discursul; a doua oarã, pentru că ar însemna că are trecere în rândul altor familii europene, în cazul în care FIDESZ ar fi acceptat sã adere la un alt grup parlamentar european. Un singur mare neajuns: aceastã cale închide definitiv posibilitatea de afirmare în Europa ca partid popular, etichetã la care FIDESZ ține destul de mult.
A treia posibilitate este izolarea pe scena PE și opoziția. Nimeni nu își dorește sã fie în opoziție, deoarece este marginalizat și nu are acces la decizie. Dar, pe termen lung, construirea unei opoziții care să coalizeze mai multe partide ”paria” din Europa poate să facã din FIDESZ un avanpost pentru reformarea politicã europeanã în accepțiunea agreatã de formațiunea din Ungaria. Iar prelegerile despre reformarea Uniunii Europene sunt printre preferatele lui Viktor Orban, mai ales de la izbucnirea crizei refugiaților.
Alegeri europarlamentare. Piatrã de hotar pentru FIDESZ
Un partid care nu face parte din nicio familie europeanã este, practic, un partid izolat în Parlamentul European. Este de urmãrit modul în care FIDESZ va aborda aceastã campanie și felul în care electoratul din Ungaria va digera izolarea acestui partid în familia PPE. Ungurii își vor ridica, probabil, următoarea problemã: în ipoteza câștigãrii alegerilor europarlamentare de cãtre FIDESZ, coroborat cu faptul că acest partid nu este frecventabil, în acest moment, la Bruxelles, vor avea ca reprezentanți niște europarlamentari care au ușile închise și care nu pot face nimic pentru Ungaria. Din acest punct de vedere, apare pericolul pentru FIDESZ ca electoratul maghiar, care a mai dat semne de revoltã fațã de mãsurile ”iliberale” ale guvernãrii lui Viktor Orban, sã basculeze intențiile de vot cãtre alte partide interne care au ”ușile deschise” în Parlamentul European.