BREAKING NEWS: Scor 17-4. Proiectul Iulius Carbochim s-a aprobat

Planul urbanistic zonal al ansamblului mixt Iulius Carbochim a fost aprobat astăzi de consilierii locali. Au votat “pro” 17 consilieri, s-au opus patru, o persoană nu a participat la vot. La ședință au participat 22 dintre cei 27 de consilieri locali. Proiectul intră acum în analiza urbaniștilor din Primărie pentru a fi autorizat. Dezbaterea a fost însă un adevărat maraton de peste două ore și jumătate. Punctul 27 de pe ordinea de zi a fost adus la început (a devenit ad-hoc punctul 1), a început imediat după ora 10 și s-a finalizat cu vot la 12:43.
În Sala de sticlă a Primăriei au venit o serie de activiști civici, care au luat cuvântul și s-au referit în primul rând la procentul de spații verzi. Conform Regulamentului Local de Urbanism (RLU), în acea unitate teritorială de referință ar fi trebuit ca proiectul să prevadă 30% spațiu verde pe sol natural. Aceasta a fost tema de lung parcurs a ședinței.
Potrivit arhitectului Vlad Negru, cel care a elaborat planul urbanistic zonal, situația este următoarea:
- 21% – spațiu verde pe sol natural
- 9% – spații verzi cu doi metri peste parcaje
- 16% – terase și acoperișuri verzi
În plus, Iulius s-a obligat să amenajeze pe cheltuială proprie malurile Someșului, care nu îi aparțin, ci sunt în domeniul public.
“Nu este regenerare urbană, ci o degenerare a urbanismului”, a spus Dumitru Cornel Vâlcu, unul dintre activiștii care au luat cuvântul.
“Nefiind expert, am pus întrebări, am ascultat. Care e diferența? Există o problemă în primul rând de legalitate? M-am interesat și am aflat că nu este o problemă de legalitate. (…) Din discuția pe care am purtat-o cu experții, sunt doi metri de pământ peste parcaj, iar de la un metru și jumătate în jos nu mai există practic alt sistem. Dacă te duci în adânc cu un metru și jumătate, nu mai există vreo problemă. Cei doi metri asigură practic reproducerea a ceea ce înseamnă o viață naturală. Repet, nu știu dacă este adevărat, am luat ce mi s-a spus de către experți”, a afirmat Emil Boc.
Avocatul Ovidiu Podaru, angajat de Iulius, a explicat că RLU are titlu de recomandare, că nu există o interdicție pentru a se face derogări și că suntem pe “tărâmul oportunității”. Iar oportunitatea este stabilită de consilierii locali.
13,7
hectare este suprafața de teren a platformei Carbochim, pe care urmează să se construiască ansamblul mixt Iulius.
PUZ Iulius Carbochim preia pe malul drept al Someșului culoarul velo metropolitan. Mai mult, potrivit primarului Emil Boc, îl sprijină. “Un bloc construit fără autorizație în anii ’90 blochează proiectul culoarului verde-albastru, iar beneficiarul oferă două trasee velo”, a dezvăluit primarul.
65
de milioane de euro este investiția în dotări publice pe care și-a asumat-o beneficiarul. Aici ne referim inclusiv la străzi extinse, sensuri giratorii, trei poduri, dintre care unul auto/velo.
În ceea ce privește traficul, primarul Emil Boc a spus că noul Iulius va degreva străzile adiacente celorlalte două mall-uri mari din zona Clujului. “Iulius Mall și Polus cât trafic generează? Dacă aș sta în zona respectivă (în zona platformei Carbochim n.r.) și aș avea o opțiune să mă duc la un mall, m-aș mai duce la Polus sau la Iulius Mall ca să încarc traficul din oraș? (…) O parte din traficul din oraș este traficul nenecesar. Trebuie să-ți duci copilul la grădiniță din Gheorgheni în Mănăștur, să mergi la școală din Iris până în centru. Am diminuat încet, am reușit să facem școli de cartier, să aibă școli de calitate fiecare zonă, ca părinții să nu mai facă acest trafic nenecesar. Așa e și cu partea aceasta de structură comercială localizată”, a spus Emil Boc.