Blocuri și birouri pe vechile platforme industriale. Vlad Sebastian Rusu: “Administrația trebuie să negocieze foarte bine cu investitorii”
Mai mulți clujeni, în special cei de o anumită vârstă, s-au revoltat pe Facebook după ce au văzut că mari platforme industriale vor fi înlocuite deproiecte imobiliare moderne. Adevărul este însă că vechile fabrici sunt acum goale, iar industria de la Cluj nu mai are nici pe departe succesul de acum 30 de ani. Acum, pe platforme mai lucrează cam 10% din numărul de angajați din urmă cu 30 de ani, iar multe dintre clădirile administrative și dintre hale devin ruine.
Invitatul săptămânii la Real Estate Agenda, emisiune produsă de Napoca Live, în colaborare cu Media9, a fost arhitectul Vlad Sebastian Rusu, cel care, alături de colaboratorii săi, a câștigat trei dintre concursurile de soluții organizate la Cluj-Napoca. Rusu a explicat felul în care vede el valorificarea spațiilor industriale părăsite ale orașului.
“Aceste brownfield, cum se numesc ele – foste platforme industriale, a căror industrie nu mai este activă sau e foarte redusă ca impact – se transformă inevitabil. Sigur că ele sunt teritoriile pe care anumite interese imobiliare se țintesc foarte clar și cu dorința asta evidentă de profit. Cred că ele pot fi transformate foarte ușor, printr-o regenerare urbană, în spații rezidențiale, de birouri și așa mai departe, păstrând clădirile patrimoniale care spun povestea acelui loc, inclusiv lucrări de artă, cum sunt de exemplu castelele de apă. Toate acestea sunt niște lucruri care ar trebui păstrate și refuncționalizate într-un fel sau altul. Dar totul ar trebui să se pună sub semnul echilibrului. Când am astfel de platforme, eu ca administrație trebuie să negociez foarte bine cu un posibil investitor, “le las să construiești acolo cu niște indici”, pot fi aceștia negociați la nivelul PUZ-ului, dar întotdeauna trebuie să văd ce câștigă orașul din poveste, adică spații publice, dotări publice, infrastructură publică, toate acestea trebuie să se întoarcă spre oraș, nu să fie confiscată de un interes imobiliar”, a spus Vlad Sebastian Rusu.
Până astăzi avem deja investiții de succes care înlocuiesc platforme industriale. În locul Napochim a apărut proiectul Scala, pe spațiile deținute de Prodvinalco s-au construit și încă se mai construiesc blocuri, platforma Liberty a luat locul fabricii de mobilă Libertatea, ca să nu mai vorbim despre locul tradițional al tricotajelor de la Someșul, unde tronează acum The Office. Lista e mai lungă și apar noi proiecte pe ea.
Vedeți mai jos emisiunea Real Estate Agenda: