Birou unic, digitalizare. Soluții pentru problemele urbanistice ale Clujului

Autor  admin   în       6 luni în urmã     1079 Vizualizări.  

Aurelia Cristea, care candidează din partea PSD Cluj la funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, a vorbit marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, despre soluţiile prin care oraşul ar putea să fie mai accesibil.

Aurelia Cristea a identificat cel puțin patru soluții care ar putea rezolva problemele care țin de urbanism. La conferința de presă a participat, alături de Aurelia Cristea, și Sorin Popa, antreprenor și evaluator în domeniul imobiliarelor de peste 30 de ani. Sorin Popa a declarat că nu este „înregimentat” în PSD și că n-a făcut parte niciodată din vreun partid. El a fost cooptat în echipa Aureliei Cristea pentru această etapă.

Ce a propus Aurelia Cristea 

  • Un birou unic de urbanism, sub coordonarea primăriei, care ar trebui să cuprindă toate companiile de utilităţi care ar putea face procesul de emitere de avize şi autorizaţii de construire mult mai rapid. Aici vorbim despre companiile de apă-canal, electricitate, gaz, poliție, mediu, telecomunicații, ISU. De la acest birou unic, solicitantul ar urma să obțină toate avizele necesare de la furnizorii de utilități + autorizația de construire, fără să mai bată la ușile acestor autorități cum se întâmplă acum.
  • Digitalizarea procesului prin care se emit avizele. „Digitalizare şi transparentizare la sânge în ceea ce priveşte parcursul proceselor din biroul unic. Tot procesul acesta, de la avize până la autorizaţia de construire, trebuie să fie digitalizat, transparent, să existe transabilitate clară a documentelor şi rezolvare cu termene clare care se respectă”, a transmis candidata PSD la Primăria Cluj-Napoca. Aici trebuie spus că administrația județeană a implementat acest proces, iar rezultatele sunt lăudabile.
  • Un nou Plan Urbanistic General pentru Cluj-Napoca. Orașul are un PUG de 10 ani care urmează să fie up-datat cu realitățile de acum. Aurelia Cristea cere ca noul PUG să fie realist, pentru ca municipiul Cluj-Napoca să devină un oraş accesibil pentru tinerii care doresc să rămână aici după terminarea studiilor. Dar nu numai atât. „Noul PUG trebuie să ofere claritate și predictibilitate în ceea ce priveşte modul în care se dezvoltă oraşul în următorii 10-20 ani. Noi avem acum un Plan Urbanistic General care anul acesta face 10 ani. Trebuie actualizat, e obligatoriu. Trebuie evaluat specificul fiecărui cartier şi trebuie răspuns nevoilor acestora, în contextul în care tot mai mult se vorbeşte în dezvoltare urbană despre conceptul life, work and play, adică partea aceasta de locuire să fie în proximitatea locurilor de muncă şi în acelaşi timp să ai toate serviciile publice în respectivul areal”, a explicat Aurelia Cristea. În acest sens, candidata PSD la Primăria Cluj-Napoca a explicat că orașul are nevoie de un „Cluj policentral”, în care fiecare cartier să aibă centrul lui mai mic, cu piețe, spaţii pietonalizate, terase, servicii publice, şcoli și creşe. Aurelia Cristea consideră că noul PUG ar trebui realizat în cel mult doi ani.
  • Un program de locuire pentru tineri şi persoane din Educaţie, Sănătate și Cercetare. „Este vorba despre un program de locuire care să se adreseze tinerilor, persoanelor care lucrează în servicii publice care sunt indispensabile, în Educaţie sau Sănătate, şi grupurilor vulnerabile, dar în acelaşi timp şi celor care vor lucra în Cluj şi vor dori să rămână în Cluj în zona de Cercetare”.

Aurelia Cristea candidează din partea PSD la Primăria Cluj-Napoca. Ea este inițiatoarea legii prin care fumatul în spații închise a fost interzis total.

CMF:21240002

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.