Ba pe stânga, ba pe dreapta. UDMR bate cinci-ul cu oricine
Organizația non-guvernamentală numită UDMR duce o politică lipsită de orice fel de morală, poate-poate mai ciupește un post ”la stat”. Da, la Statul Român, nu e ironic?
Ne amintim, Uniunea a fost un puternic aliat al ciuntirii sistemului de justiție din România. Când nu a mai mers, a rupt alianța cu PSD, înainte de alegerile europarlamentare din 2019, pentru a nu se ține după trenul deraiat. Pe acea vreme, conștienți fiind de handicapul generat de alianța cu PSD, UDMR a lansat în ziua alegerilor europarlamentare mesaje de mobilizare a electoratului propriu prin care îndemnau votanții ”să nu îi taxeze la europarlamentare, să o facă la locale, parlamentare pentru că au nevoie de reprezentare la nivel european”. În acest fel se miza pe o spălare a păcatelor până la alegerile din acest an.
UDMR a solicitat autonomie în fel și chip, în speranța că una tot o să treacă. Și culmea, una a trecut! Anul acesta, prin Camera Deputaților a trecut tacit un proiect de autonomie extinsă a ”ținutului secuiesc”. A existat însă o mobilizare a societății civile, astfel că Senatul a respins rapid legea.
Între partidele românești a urmat apoi un concurs de antimaghiarism, pentru a încerca să spele rușinea provocată de trecerea prin Camera Deputaților a unei legi care încalcă legea fundamentală. Și se părea că UDMR o să fie oaia neagră a politicii, de care nu vrea nimeni să se atingă. Dar se apropie alegerile…
Mizând pe faptul că alegătorii au memoria scurtă, partidele încearcă să își definitiveze echipele cu care să preia puterea la nivel local. Așa s-au înfiripat alianțe locale dintre cele mai pestrițe, respectiv PSD+ALDE+PRO ROMÂNIA+UDMR la Bistrița Năsăud și PNL+PNȚCD+UDMR la Hunedoara.
Conform UDMR, nu au mai avut reprezentant în aceste Consilii Județene de 12, respectiv 16 ani. De ce? Pentru că nu au suficienți votanți. Așa că au primit un frumos cadou electoral de la ”colegii” de alianțe: câte un loc eligibil pe liste comune, pentru că altfel UDMR nu ar fi strâns suficiente voturi.
În primul rând, este revoltător că au făcut alianțe fără să țină cont de niciun fel de doctrină, cu unicul scop urmărit de a înfige steagul în județe în care nu au nici măcar reprezentativitatea necesară pentru a prinde un singur mandat. Nici nu a contat faptul că acum câteva săptămâni, ba PNL, ba PSD erau inamici ai maghiarilor.
Apoi, prin încheierea acestor alianțe, UDMR își asigură o supra-reprezentare la nivelul structurii județene sau locale pentru care candidează.
Dincolo de obținerea unui mandat de consilier județean sau local, miza este crearea capului de pod necesar pentru plasarea unor funcționari în posturi cheie sau de interes: regii, companii, direcții, servicii. Acești oameni vor fi cei care, la rândul lor, vor trage după ei alți oameni. Nu cred că este greu de imaginat la comenzile cui vor răspunde acești oameni promovați de UDMR în structurile de reprezentare.
UDMR se comportă ca un partid, fie că vrea, fie că nu. Dar este un partid care are tot mai puțină trecere în rândul maghiarilor, în special a tinerilor. Aceștia nu mai pot fi păcăliți sau cumpărați de gesturi electorale, pentru că nu fac parte din generația care mai pune capul în pământ când sunt tratați cu dispreț. Mulți tineri maghiari au ales să se înscrie în alte partide, care nu se bazează pe criteriul etnic, ci pe anumite principii și valori în care se regăsesc și speră să lucreze alături de români pentru că sunt buni profesioniști, nu pentru că un algoritm electoral le-a repartizat o funcție.
După sarabanda de alianțe de la stânga la dreapta, ar merge și o alianță cu un partid descendent din Vatra Românească. Doar ce nu facem pentru scopul nobil de a ”putea participa la luarea deciziilor”, nu?