Aviz pentru metroul Clujului. Să vină banii pentru proiect!

Dragi metrou-entuziaști și metrou-sceptici, vă anunțăm că proiectul trenului subteran, dar și suprateran, care ar urma să deservească zona metropolitană a Clujului, merge iată mai departe. Planul urbanistic zonal tocmai a primit avizul de mediu din partea Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, un pas important spre finalizarea studiului de fezabilitate. În acest fel, demersurile privind acest proiect se apropie de sfârșit; studiul de fezabilitate odată predat la Ministerul Transporturilor va da ocazia aprobării indicatorilor tehnico-economici într-o ședință de guvern și se deschide calea către licitația de proiectare și execuție.
Anunțul făcut de Primărie sună așa. “Municipiul Cluj-Napoca, titular al planului: „PLAN URBANISTIC ZONAL și studiu de fezabilitate pentru proiectul: ”TREN METROPOLITAN GILĂU – FLOREȘTI – CLUJ-NAPOCA – BACIU – APAHIDA – JUCU – BONȚIDA” – ETAPA I a sistemului de transport metropolitan Cluj Magistrala 1 de metrou și tren metropolitan, inclusiv legătura dintre acestea – Componenta 1. Magistrala 1 de metrou, din municipiul Cluj-Napoca și comuna Floresti, jud. Cluj”, anunță publicul despre decizia Agenției pentru Protecția Mediului Cluj de emitere a avizului de mediu pentru plan”.
Metroul Clujului este prins în PNRR, document aprobat final săptămâna trecută. 310 milioane de euro sunt puși deoparte pentru trenul subteran, bani care ar trebui cheltuiți până în vara anului 2026. Proiectantul Ionel Oprea a spus răspicat că metroul nu va deveni funcțional mai devreme de 2028. Lucrările ar putea începe, potrivit lui Oprea, la mijlicul anului 2023.
În urmă cu două săptămâni, tocmai ca parte din demersurile pentru obținerea avizului de mediu, s-a organizat o dezbatere publică. Nu au participat nici primarul Emil Boc, nici măcar viceprimarul Dan Tarcea, iar proiectanții s-au arătat ușor aroganți. Cetățenii au exprimat puncte de vedere care, dintr-o privire rapidă, par să nu se găsească pe planșele care însoțesc anunțul privind acordarea avizului de mediu.
Centrul Clujului
Dezbaterea privind metroul. Primele cifre, primele scandaluri
1,7
miliarde de euro ar urma să coste metroul. Prima etapă, Mănăștur – Sopor, 9 stații, a fost evaluată la 800 de milioane de euro. “Avem 300 de milioane de euro din PNRR, 260 de milioane de euro din Programul Operațional de Transport și restul din credite de angajament aprobate de Ministerul Finanțelor”, a precizat Ionel Oprea.
500
de angajați ar urma să lucreze la metrou.
Zona de est a Clujului
60.000
de călători se așteaptă să aibă metroul clujean.
Florești
80
de kilometri este viteza maximă pe care o va putea atunge metroul, iar 40 pe kilometri pe oră este viteza comercială.
Vivo!
29.000
de mașini ar urma să fie eliminate din trafic, în 2030, dacă va fi pus în funcțiune metroul, potrivit datelor prezentate de realizatorii studiului.
Mănăștur