Avertisment: Momentul declanșator al unei noi crize imobiliare poate apărea oricând
Radu Georgescu, managing partner la CFO Network, atrage atenția asupra vulnerabilităților pieței imobiliare din România, subliniind că momentul declanșator al unei noi crize poate apărea în orice moment. Deși piața imobiliară pare stabilă pe termen scurt, riscurile nu pot fi ignorate. „În 2008, momentul declanșator al crizei în România nu a fost căderea Lehman Brothers, ci decizia guvernului de a mări TVA și de a reduce salariile. De la acel moment, băncile au încetat să mai acorde credite într-o veselie”, explică Georgescu, rememorând factorii care au dus la criza economică din acea perioadă.
El subliniază că, deși în prezent nu există un astfel de moment clar, acesta poate să apară oricând și poate veni din orice direcție, având în vedere complexitatea și fragilitatea actualei economii globale. „Trebuie un moment declanșator și deocamdată nu îl avem. Dar acesta poate să vină de oriunde, sunt atât de multe bule“, a declarat Georgescu în cadrul emisiunii de business ZF Live.
În plus, Radu Georgescu atrage atenția că deși construcțiile rezidențiale au încetinit cu 22% la nivel național, prețurile locuințelor rămân ridicate, menținând presiunea pe piață. Conform datelor INS, această încetinire este cauzată de dobânzile mari și de scăderea accesibilității creditelor pentru consumatori.
Georgescu evidențiază și rolul băncilor în menținerea acestor prețuri ridicate, subliniind că acestea sunt marii câștigători ai pieței imobiliare. „Cele mai mari câștigătoare din această situație rămân băncile. Cu cât cresc prețurile locuințelor, cu atât este mai avantajos pentru bănci, care acordă credite din ce în ce mai scumpe.”