Avem 300 de milioane de euro. Ce ați prefera: jumătate de centură sau o treime de metrou? – SONDAJ

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ar urma să finanțeze cu 300 de milioane de euro metroul Clujului. O treime din el; și mai concret, cinci stații din 19. Pe de altă parte, pentru centura metropolitană nu s-au găsit fonduri, iar primarul Emil Boc speră la fonduri structurale.
Șoc pentru Cluj: centura metropolitană, OUT din PNRR
Media9 vă întreabă, la finalul articolului, într-un chestionar online, cum ați prefera să fie cheltuiți banii: pe jumătate de centură metropolitană sau pe cinci stații de metrou?
Proiectul centurii vine de la Gilău, trece prin Florești, se conectează printr-un drum de legătură cu Baciu, ocolește Cluj-Napoca pe la sud, taie Someșeniul înainte de aeroport și se suprapune pe prelungirea bulevardului Muncii, până la Apahida. Pe de altă parte, metroul Clujului ar urma să lege Floreștiul de IRA, Sopor și Bulevardul Muncii.
900
de milioane de euro costă proiectul metroului clujean, potrivit studiului de prefezabilitate.
450
de milioane de euro ar urma să încaseze Clujul prin PNRR: 300 de milioane pentru metrou și 150 de milioane de euro pentru spitalul de copii monobloc, un proiect al Consiliului Județean.
Interesant este că, în studiul de prefezabilitate pentru metrou, apare o analiză comparativă a costurilor pentru diverse soluții de mobilitate sustenabilă. Proiectanții au calculat că realizarea unui „tramvai în cale proprie”, pe o distanță de 13,44 kilometri, 19 stații pe axa Florești – IRA, ar costa 307.050.000 euro, adică cu numai șapte milioane mai mult decât primim de la UE. Soluția tramvaiului a fost recomandată și de experții Băncii Mondiale.
Găsiți în acest articol toate informațiile despre costuri.