AUTOSTRADA TRANSILVANIA. Asociația Pro Infrastructură pune presiune pe CNAIR: „Luați o decizie rapidă, deoarece acest tronson este finanțat din PNRR!” VIDEO
Asociația Pro Infrastructură atrage atenția că, din cauza unor decizii ale CNAIR, care au întârziat nepermis de mult aprobarea modificării soluțiilor tehnice în două zone cu alunecări masive de pe Autostrada Transilvania, lucrările pe secțiunea Nădășelu – Zimbor, finanțate prin PNRR, riscă să nu se încadreze în termen. Inițial, lucrările trebuiau finalizate până la sfârșitul anului 2023, apoi aprilie 2025, după care iulie 2025.
Probleme mari sunt la Nădășelu, unde constructorul UMB a propus un viaduct de peste 100 metri peste cimitirul din localitate. Oamenii de aici s-au opus vehement acestui proiect. O altă problemă este la Topa Mică, unde constructorul a propus un tunel cut & cover în loc de debleu. API spune că la Topa Mică n-ar fi vorba de soluția propusă și că va exista o altă amânare.
Iată mesajul Asociației Pro Infrastructură:
„Ne vedem la Zimbor în vara lui 2025?! Am filmat din dronă toți cei 30,06 kilometri ai Autostrăzii A3 dintre Nădășelu și Zimbor:
VIDEO: Asociația Pro Infrastructură
Dă clik și intră pe harta interactivă:
Constructorul UMB a fost în vacanță săptămâna trecută, deci de aceea nu veți vedea mișcare. De ieri a revenit pe toate șantierele pe care le are în lucru.
S-a ajuns la un stadiu fizic de aproximativ 55%. În 2022, oficialii CNAIR au întârziat nepermis de mult aprobarea modificării soluțiilor tehnice în două zone cu alunecări masive, la Nădășelu (viaduct peste cimitir în loc de debleu) și Topa Mică (tunel cut&cover tot în loc de debleu). Mai mult, au apărut și alte câteva puncte cu probleme majore.
Prin urmare, în noiembrie 2022 antreprenorul a primit extensie de timp până în aprilie 2025 și în decembrie a mai primit una. Momentan, graficul de execuție actualizat aprobat indică data de 13.07.2025 pentru finalizarea lucrărilor!
Dar situația se complică și mai mult. Se pare că soluția nouă de la Topa Mică nu ține în teren, așa că încă se dezbate o alta care implică schimbare de traseu și costuri adiționale semnificative.
Așadar, probabil se va ajunge la scoaterea din contract și licitarea lucrărilor pe cele două puncte (Nădășelu și Topa Mică), așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri. Solicităm responsabililor CNAIR să clarifice situația și să ia o decizie rapidă deoarece acest tronson este finanțat din PNRR și trebuie terminat până la sfârșitul lui 2026!”, au transmis reprezentanții Asociației Pro Infrastructură.
Secțiunile Nădășelu – Zimbor (30 de kilometri) și Zimbor – Poarta Sălajului (12 kilometri) din Autostrada
Transilvania au același constructor – UMB – și sunt cuprinse în PNRR.