Autorizație pentru blocul dintre parcuri. Proiectul a ajuns pe mâna regelui imobiliarelor din Florești

Autor  Ionel Lespuc   în       4 years în urmã     5892 Vizualizări.  

Clujenii ar fi văzut un culoar verde din Parcul Central până în Parcul Rozelor, dar au tot apărut betoane. Acum avem și un culoar gri.

Totul s-a făcut legal, în baza planului urbanistic general sau a unor derogări votate în Consiliului Local. Asta pentru că viziunea clujeanului implicat civic nu s-a suprapus mereu peste cea a urbaniștilor și a administrației.

S-a ridicat blocul semilună, iar parcul “Iuliu Hațieganu” a fost populat cu cămine. Până și vizavi de Cluj Arena se ridică un nou corp de hotel. Primarul a spus “cât sunt eu aici nu se fac blocuri pe locul fostului ștrand municipal”, însă nu a avut nimic împotrivă ca, imediat lângă, umăr la umăr cu imobilul care găzduia hotelul Sport, să se mai construiască unul la fel de impozant. Nu poți să îl refuzi pe Horia Ciorcilă.

Acum pe axa gri s-a mai autorizat un bloc, care va avea zece etaje. Zilele acestea tocmai au fost eliberate documentele pentru proiectului de pe strada Plopilor 66 – 66A, așa că lucrările vor începe în curând. Adresa menționată este între parcuri: Rozelor în stânga, Iuliu Hațieganu în dreapta, respectiv Canalul Morii în spate.

Terenul are o  suprafaţă de 13.216 mp. “Pe suprafaţa de teren reglementată de 9931 mp se propune construirea unui imobil de locuinţe colective cu spaţii comerciale şi servicii la parter, cu regim de înălţime de 2 subsoluri + parter + 10 etaje, deservit de o stradă de inters local cu ampriza de 14 metri şi amenajări exterioare, spaţii verzi cu acces public nelimitat, platformă de parcare auto. Accesul auto şi pietonal se realizează din strada Plopilor, pe un drum de interes local regularizat la ampriză de 10 metri şi pod peste Canalul Morii, modernizat la ampriză de 10 metri”, se arată în documentele Primăriei.

În urmă cu un an, aprobarea PUZ-ului în Consiliul Local a stârnit mare vâlvă. Primarul Emil Boc a explicat că dezvoltatorul, General Construct din Suceava, a plănuit acolo patru clădiri de mici dimensiuni, permise de PUG, iar soluția de compromis a fost să i se permită construirea unui singur bloc, cu zece etaje, ca să rămână mai mult spațiu verde.

De altfel, după ce parcela aceea de lângă Canalul Morii fusese lăsată în paragină ani la rând, brusc municipalitatea a lansat un proiect de revitalizare a malurilor pârâului și de înfrumusețare a zonei.

Între timp, dezvoltatorul din Suceava a vândut unui afacerist local. Acesta este Vasile Salanță, regele imobiliarelor din Florești. Nu are o coroană, dar deține cele mai multe investiții din comuna vecină Clujului. Salanță a pornit în business cu lemne, la Someșul Rece; acum are un întreg ecosistem de afaceri în Gilău, Florești și Cluj, cea mai importantă fiind dezvoltarea imobiliară. În ultimii ani, investitorul nu s-a mai mulțumit cu blocurile din Florești și a devenit tot mai prezent la Cluj-Napoca: este coprorietar de hotel și are mai multe proiecte imobiliare în derulare.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.