Au început săpăturile pentru lărgirea DN1. Până în august 2025 ar trebui să avem 6 benzi

Primarul Clujului, Emil Boc, a fost maestrul de ceremonii la începutul lucrărilor pentru lărgirea DN1, de la nodul N la viitorul spital regional din Florești. În documente, proiectul este considerat primul tronson al centurii metropolitane; în fapt, se lărgește drumul care urmează să fie evitat odată cu construcția centurii.
Boc a descris la planșă cum va arăta proiectul.
„Aveți o imagine a ceea ce înseamnă drumul cu șase benzi, care se lărgește de la patru la șase benzi. Aici puteți să vedeți banda dedicată pentru autobuze. Aici sunt pistele de biciclete. Aici este banda dedicată pentru autobuz din partea cealaltă. Sunt 290 de curse, peste 38 de autobuze care circulă zilnic pe această rută. Nu va mai fi traficul de astăzi pe care îl avem, acesta în prezent și îl vedeți, autobuzele vor fi pe banda dedicată. Pe această bandă de transport public dedicat vom avea salvarea, ambulanța care să ajungă direct la Spitalul Regional de Urgență. Aici puteți vedea mai bine girația, amenajată sub acest pasaj de 58 de metri. Se va ocoli și se va intra la Spitalul Regional de Urgență, astfel încât nimeni dintre cei care merg pe Florești mai departe, Gilău Huedin, să nu aibă probleme de trafic. Ei își continuă drumul peste acest pasaj”, a spus primarul Clujului.
La microfon a venit și primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu; cea mai mare parte a lucrărilor se vor desfășura pe teritoriul satului aflat la vest de Cluj-Napoca.
„Astăzi suntem martori la debutul unui proiect deosebit de important și anume Centura Metropolitană, proiect care este esențial, de o valoare inestimabilă pentru ceea ce înseamnă dezvoltarea regională. Acum câteva zile, eram martorii debutului lucrărilor la Spitalul Regional de Urgență. Vă spun acest lucru pentru că aceste două proiecte sunt în strânsă legătură pentru a asigura o dezvoltare sustenabilă a acestei regiuni”, a subliniat Pivariu.
La finalul evenimentului, toate personalitățile prezente au săpat simbolic primele lopeți de pământ. La Cluj a venit cu acest prilej și Cristian Pistol, directorul CNAIR.
Lucrările sunt executate de asocierea Viarom – Electrogroup.
Contractul are o valoare de 94.240.936,79 lei fără TVA (18,8 milioane euro fără TVA).
Termenul pentru tronsonul I este de 20 luni (6 luni proiectare și 14 luni execuție) de la data semnării contractului. Asta înseamnă că de azi au mai rămas 14 luni, iar în august 2025 ar trebui să avem șase benzi circulabile.