Arborii din centru. Boc: „Unde ați fost la luarea deciziei?” Un exemplu în care chiar el a luat decizia, apoi a devenit contestatar vehement

Ședință-maraton în această seară, la Primăria Cluj-Napoca și în online, privind arborii care urmează să fie relocați de pe străzile Kogălniceanu și Universității. Zeci de reprezentanți ai societății civile au susținut cauza copacilor, în special a teilor de pe Strada Kogălniceanu. Este, dacă vreți, un nou episod „soclul Școlii ardelene”, dar la o magnitudine mai mare.
Aș vrea să mă leg însă de o anume afirmație pe care a făcut-o primarul Emil Boc. Nu este prima dată când Boc îi ceartă pe cetățenii care își exprimă punctele de vedere DUPĂ începerea unui proiect și nu în momentul dezbaterii premergătoare începerii execuției, cum simte domnia sa că ar trebui să se întâmple.
„Când se iau decizii, atunci trebuie să fiți prezenți. Nu am văzut pe niciunul să se lege de vreun stâlp sau să vină în fața Primăriei în acele momente. Unde ați fost atunci când trebuia să fiți prezenți la luarea deciziei?”, a spus Boc, cu trimitere la protestatarii care s-au legat de copacii de pe cele două artere.
Să vedem însă care este diferența dintre realitate și ceea ce spune primarul. Acesta este un articol-jurnal, în care doar reamintim niște lucruri care s-au petrecut la Cluj-Napoca, în administrația Emil Boc.
Mai întâi, că s-a întâmplat ca el însuși să fie prins în offside. Avem un exemplu chiar legat de proiectul de pe străzile Kogălniceanu și Universității. Soclul Școlii ardelene. Acolo, Emil Boc s-a opus cu vehemență înlăturării soclului DUPĂ ce acest lucru se întâmplase, deși decizia fusese semnată chiar de el. Oare aici primarul de ce nu s-a exprimat în faza de dezbatere publică? Cum ar veni, unde a fost el la luarea deciziei?
Cei care urmăresc cu atenție ce se întâmplă la Primărie știu că dezbaterile publice sunt, de regulă, doar formalități. Și, ca să-mi motivez acest punct de vedere, am venit la mine și cu un exemplu. La dezbaterea pentru realizarea proiectului metroului, un clujean a intrat în discuție și a explicat că o gură de aerisire a metroului va duce la exproprierea sa, pe Calea Moților. Pe de altă parte, el a arătat că în imediata vecinătate există un teren al Primăriei, neconstruit, unde s-ar putea realiza acel punct de aerisire. Și ce credeți? A rămas cu vorbele, gura de aerisire nu s-a putut muta zece metri. Asta ne arată că, de cele mai multe ori, deciziile sunt luate cu mult înainte de intrarea unui proiect sau a altuia în dezbaterea publică.
Ca observație generală, dezbaterile publice sunt construite astfel: cetățeanul vine cu propunerea, iar Primăria îi explică de ce nu se poate. 🙂
O părere personală este că multe dintre detaliile proiectelor sunt ținute intenționat la sertar, întrucât aparatului de imagine al primarului Emil Boc îi convine de minune să iasă, bucată cu bucată, pe Facebook, la cerșit like-uri. E imposibil? Îmi amintesc o ședință de Consiliu Local, acum vreo 4-5 ani, a cărei ordine de zi a fost publicată mai târziu decât prevede legea pentru că primarul voia să aibă o exclusivitate pe Facebook. Oamenii din Primărie mai țin minte.
Uite și situația de pe malurile Someșului. În acest caz, macheta a fost plimbată prin toată lumea, inclusiv la Bienala de la Veneția, dar nu a ajuns niciodată la Cluj. În afara unor randări, clujenii nu au putut vedea mare lucru din ceea ce presupune proiectul. Nici măcar cei foarte interesați, foarte determinați. Adrian Dohotaru, de la ONG -ul SOS, cere de luni întregi de la municipalitate documentele proiectului și nu le-a primit în totalitate nici până astăzi.
Primăria Cluj-Napoca a fost prima din România care a pornit un program de bugetare participativă online, însă anul acesta a intrat în pauză. Unele dintre proiecte au fost implementate așa cum le-au cerut cetățenii, dar cele mai multe au fost mutilate. În plus, adesea, municipalitatea și-a asumat toate meritele. Nu am văzut niciodată ca acel cetățean care a propus un proiect să fie amintit, poate chiar invitat la inaugurare. În 2017, programul de bugetare participativă online a mobilizat clujenii, dar se observă cu ochiul liber că felul în care au evoluat lucrurile i-a descurajat pe cei mai mulți dintre ei.
Aș mai observa că un proiect pe fonduri europene, Centrul de inovare și imaginație civică, a intrat în vacanță pe o perioadă nedeterminată. Două ședințe în 2022, niciuna în 2023. Probabil Primăria nu a găsit resurse să îl înlocuiască pe directorul Ovidiu Cîmpean, care a devenit secretar de stat la Ministerul investițiilor și proiectelor europene. Sau poate nu a mai fost nimic de dezbătut.
E nevoie de concluzii la acestă articol. Ca să fim constructivi. Primăria clujeană deocamdată mimează dezbaterea publică și este clar că următorul pas este să o realizeze pe bune. Altfel, în viitor, se vor întâmpla multe momente cum a fost cel de astăzi în care primarul Emil Boc a fost efectiv asaltat de cetățeni nemulțumiți cu relocarea copacilor de pe două străzi din centrul orașului.