Ar fi putut construi un mall sau un showroom, dar a preferat să-și salveze casa cu piscină

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã  

Consiliul Local va lua act mâine de o decizie a instanței, care anulează parțial reglementările actualului plan urbanistic general al Clujului. Cea care a dat în judecată și a câștigat un proces cu Primăria este Liliana Elena Pop, secretarul șef al Facultății de Matematică din cadrul UBB.

Concret, vorbim despre un teren de 0,4 hectare de pe Calea Turzii 188D, unde doamna Pop și-a construit, potrivit informațiilor de pe website-ul Primăriei, o casă cu piscină. Prin PUG-ul aprobat în decembrie 2014 (și intrat în vigoare cu drepturi depline din vara lui 2015), unitatea teritorială de referință în care locuiește femeia a devenit UEc, zonă de urbanizare – activități economice de tip comercial en-detail. Mai clar, un spațiu pentru “unități de mari dimensiuni big box, mall, showroom”. Altfel spus, cei care au elaborat planul au văzut potențial economic în zonă; și nu e de mirare, având în vedere că acolo funcționează deja Leroy Merlin, un OMV sau niște showroom-uri.

Doamna a dat în judecată Primăria ca să se ferească de presiunea dezvoltatorilor. Deși putea vinde scump și să facă o afacere bună.

Conform vechiului PUG, zona ar fost CM3, adică una cu construcții de trei etaje, însă instanța a lăsat la latitudinea Primăriei definirea arealului. Așa că marți aparatul din Primărie vine în fața deliberativului cu propunerea ca terenul să devină UTR Liu, locuințe cu regim redus de înălțime, practic case individuale sau cuplate. OK, nu se face big box, dar nici blocuri.

În declarația sa de avere depusă la UBB, doamna Pop spune că a obținut pământul prin donație.

Ca principiu, proprietara s-a ales cu posibilitatea de a construi case. Nu a vrut showroom, dar tot afacere se cheamă.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.