Aquaparkul din Becaș… sau unde se va construi el
Clujul ar urma să aibă un aquapark. De fapt, două. Chinteniul are în plan un astfel de spațiu de agrement, dar nu e suficient. Că la Chinteni este primar PSD, iar la Cluj, PNL, și vedeți cum sunt orgoliile politice. Știați că Therme București este lângă Balotești, la 23 de kilometri de capitală, în timp ce Chinteniul se află la 13 kilometri de Cluj-Napoca?
Aquaparkul a fost anunțat în Becaș. În martie, primarul Emil Boc a decis să ignore opoziția civică prezentă în ședința de Consiliu Local (locuitori din zonă, ecologiști, biologi) și a fost ferm: “Proiectul este compatibil cu zona, mi-au spus specialiștii. Alte locații nu există în Cluj, care să aibă proprietar statul român. Chiar și așa, costurile sunt foarte mari, peste 40 de milioane de euro, fără să calculăm costul infrastructurii de acces”, spunea primarul.
De atunci, fermitatea s-a mai înmuiat, în urma criticilor activi de pe Facebook. Săptămâna aceasta, la Realitatea FM Cluj, Boc a spus că nu mai este atât de clar amplasamentul. “Vom face o dezbatere publică privind locul în care ar urma să se construiască aquaparkul”, a afirmat edilul șef.
„Este salutar că primarul anunță dezbatere cu privire la un amplasament pentru aquapark, pentru că înainte ziceau doar că studiază mai multe locații. Nu cred că aquaparkul trebuie să fie neapărat pe teren public. Sunt și terenuri private disponibile și chiar am fost contactat de agenții imobiliare interesate să intre în discuții cu Primăria. Noi am spus că în principiu suntem pentru aquapark, dar nu în Parcul Est, care are o biodiversitate importantă pentru Cluj. În plus, nu merge un aquapark gălăgios, privat, într-o zonă care ar trebui să fie publică, în care s-a construit și se construiește în continuare, mai ales în zona Sopor. Adevărul e că Parcul Est va fi singurul parc al orașului, nu cel mai mare, pentru că urbaniștii cataloghează drept parcuri suprafețe de peste 15 hectare, ceea ce Clujul nu are momentan. Mai mult, noi sperăm să convingem Primăria să avem un parc natural, o arie naturală protejată, pe modelul Parcului Natural Văcărești. În momentul de față, în afara inițierii unei noi legi a spațiilor verzi, care urmează să fie votată în plen, o lege mult mai bună decât cea actuală, lucrez și la o lege privind crearea de arii naturale urbane pentru a generaliza exemplul Parcului Văcărești, unde natura și biodiversitatea se întâlnesc cu o amprentă umană minim intruzivă. Deci sper ca Primăria să fie deschisă la dialog, mai ales că ne-au promis parcul încă de acum 6 ani, când am făcut cu SOS o petiție semnată de mii de clujeni”, a declarat deputatul Adrian Dohotaru, director executiv al Asociației Societate Organizată Sustenabil.
În luna martie, Consiliul Local a aprobat cifrele reieșite din studiul de fezabilitate realizat de SC Novelty AE SRL, la comanda RADP Cluj-Napoca. Valoarea estimată a investiţiei este de 198,2 milioane de lei (fără TVA). Baza de agrement ar urma să se întindă pe 12 hectare, cu o clădire centrală de două hectare, suprafață desfășurată. În exterior vor fi bazine, spaţii verzi şi alei pietonale. Vedeta aquapark-ului ar urmă să fie un tobogan înalt de 17,5 metri.