Aprobate! Parc cu tiroliană, două parkinguri, stații de metrou, pe 14 hectare, în partea de est a Clujului

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     2928 Vizualizări.  

Comisia de urbanism a Primăriei a aprobat astăzi studiul de fezabilitate pentru modernizarea unui segment important din partea de est a orașului. Este vorba despre zona Expo Transilvania – IRA. Gândirea propusă pentru cele 14 hectare a mai fost în analiza urbaniștilor, dar nu a primit aviz favorabil; astăzi, părțile s-au pus de acord, astfel că studiul de fezabilitate va ajunge în curând pe masa consilierilor locali pentru a fi aprobat.

59,7

milioane de euro este evaluarea costurilor pentru acest proiect. Această sumă va trebui să fie votată în Consiliul Local.

Tema de proiectare a fost amenajarea parcului Expo Transilvania, modernizarea în baza conceptului walkable and smart-city a străzilor adiacente și construirea a două parkinguri. Autorii sf-ului sunt reprezentații FIP Consulting din București.

Expo Transilvania

2.290

de arbori vor exista în zona studiată. 116 dintre cei existenți se elimină/ 631 se păstrează/1659 se plantează, dintre care 1441 în parc și 218 pe trotuare. 

În ședința de astăzi, proiectanții au oferit câteva informații-cheie: zona va avea trei terenuri de sport (unul în plus față de varianta inițială), cinci toalete publice, două cișmele de apă, o tiroliană, un spațiu de fitness care va include echipamente dedicate persoanelor cu dizabilități, un perimetru pentru plimbarea câinilor.

Clădirea Expo Transilvania va fi expropriată, la cererea expresă a primarului Emil Boc. Nu s-a anunțat exact ce se va întâmpla cu clădirile care dau numele zonei.

Modernizarea parcului Aurel Vlaicu, suprafață de peste 9 ha. Cuprinde investiții pentru modernizarea și extinderea spațiului verde, realizarea de facilități pentru activități sportive (teren de sport multifuncțional pe teren natural, aparate de fitness, spații de jogging, teren de baschet), zone de plimbare și promenadă, precum și un loc de joacă pentru copii.

Va fi amenajat un mini-amfiteatru în aer liber și se va realiza o piață agroalimentară.

Walkable city. Cuprinde amenajare de zone pietonale, infrastructură rutieră, trotuare, pistă de biciclete, semnalizări, refacerea rețelei de iluminat public stradal, lucrări edilitare, montare mobilier urban, precum și amenajarea spațiilor publice pentru echipamente cu tehnologie smart.

Parkinguri. Pentru acoperirea cererii de locuri de parcare în zonă, se vor înființa două noi parcări: una subterană în zona Expo Transilvania și una supraterană în zona IRA. 

Proiectanții au anunțat că vor avea 565 de locuri de parcare, dintre care 463 în parkinguri și 102 pe străzi. Momentan, acolo sunt 451 de locuri în arealul studiat.

Proiectul se coordonează cu cel al metroului. Astfel, vor fi două stații în interiorul planului urbanistic zonal, Transilvania și Viitorului. Inițial, s-a dorit ca una dintre stații să aibă deasupra un parking, însă legea nu permite o asemenea abordare. Mai există un proiect care intersectează spațiul de la Expo Transilvania / IRA, și anume culoarul de mobilitate de nord; altfel spus, bulevardul care va pleca de la gară pe lângă calea ferată.

36

de luni este durata totală estimată a lucrărilor.

18.388

de metri pătrați ar urma să fie expropriați, dintre care 3.744 mp construiți. Printre proprietari, Expo Transilvania și Nervia Center s.r.l. Șase luni ar trebui să dureze exproprierile, în viziunea celor de la FIP Consulting.

About