Apocalipsa unui sistem: ce cred că vor face românii, al doilea lucru, după criză

Autor  Ionel Lespuc   în  ,      5 years în urmã  

Virusul mușcă tot mai mult din România. Ne îndreptăm cu pași ampli spre prima mie de cazuri. Afurisenia chinezească circulă liberă, în timp ce noi ne izolăm tot mai mult în case. Unii spun că, dacă vom păți ca Italia, vom scăpa ieftin. Italia are spitale moderne, are zeci de mii de paturi cu dotări de terapie intensivă, noi suntem încă într-un alt secol. Aici nu e vorba de pesimism, ci de realism.

Sunt clipe în care prioritățile ni s-au dat peste cap. Atunci când ți-e amenințată sănătatea, când știi că ai putea să pierzi pe cineva drag, nu-ți mai arde de cumpărat mobilier de baie sau poșete de fițe. Dintr-un explicabil instinct de conservare, avem țelul unu să ne protejăm familia; țelul doi este să ne vedem cămara burdușită. Cum România scârțâie ca un tren în care s-a acționat maneta de alarmă, ne gândim dacă și luna viitoare vom avea bani pentru alimente. Dar ne dă guvernul șomaj tehnic și probabil se amână ratele, iar când te muți doar din sufragerie în dormitor cheltuielile nu pot fi prea mari.

În aceste momente, vă întreb, cui să îi mai pese de politică? Nouă, celor mai mulți, foarte puțin spre deloc. Dar lor, lor le pasă. Pentru unii dintre politicieni, criza aceasta este încă un exercițiu de imagine, în an electoral. Să dea impresia, pe Facebook, că știu cum stau lucrurile cu virusul, că sunt până la gât în slujba cetățeanului, că dezinfectează așa, nu invers, că suntem excepțional pregătiți și uite cum vom rezolva toate situațiile cât ai bate din palme. Vor vârî lancea în corona-balaurul ăsta invizibil și își vor pune fotografia pe rețelele de socializare. Sunt oameni incapabili să fie sinceri și empatici. Nu au înțeles nimic din atitudinea lui Nicolae Bănicioiu după Colectiv. Dați-mi voie să cred că tot demersul acesta li se va întoarce împotrivă (apropos, ce mai știți de Bănicioiu?). În momentul în care situația va fi dureros de gravă, oamenii își vor încleșta pumnii cu furie: cine a zis că a coordonat, că s-a pregătit, că știe tot și e în slujba cetățeanului? Ia ieși tu frumușel de acolo de unde te-ai ascuns!

Chiar nu îmi dau seama cât va ține drama aceasta, când și cum vom putea să ne dăm din nou, fizic, mâinile. Poate șase luni, poate un an. Apoi, românii se vor ridica de jos și, mai întâi, vor încerca să își caute rostul pe lumea asta. Nu va fi ușor de regăsit un serviciu, de recâștigat un salariu, de reorganizat un mod de viață. Probabil și ursul stă puțin pe gânduri când iese din hibernare. Al doilea lucru pe agendă, cred eu, va fi să îi taxeze cu forța suferinței pe cei care i-au păcălit. Ștampila și protestele îi vor mătura pe mulți dintre politicienii incapabili, cu nepoții și finii lor cu tot. „Miorița” se va îmbogăți cu o versiune nouă, mult mai dură. Țara așa cum o știam noi, inconsistentă, urmează să iasă din garanție. Se împachetează generația „vorbe”, este așteptată generația „fapte”. Păcat că trebuie să trecem printr-o încercare dureroasă ca să punem lucrurile la punct.

PS Am scris (AICI și AICI) despre situația de la Turda, unde personalul medical s-a panicat din cauză că a fost insuficient protejat în fața unui caz de COVID-19. Din fericire, nu s-a dovedit că ar mai fi cineva infectat. Și acolo s-au făcut regulamentarele filmulețe de prezentare a luptei împotriva virusului, inclusiv cu un paznic îmbrăcat în combinezon, ca să iasă la număr în fotografie. Asta în timp ce medicii lansează SOS-uri și cer donații de echipamente de protecție. În urma articolelor, am fost atacat de pe un cont fake de Facebook, deținut, mi s-a spus, de un apropiat al primarului Cristian Matei; am fost făcut “javră” și “netrebnic”. De ce? Pentru că administrația locală ar interpreta ca un eșec întinderea molimii la Turda. Și pentru că “primarul a coordonat personal”, cum au spus medicii și managerul într-o conferință de presă. Poate fi o muncă de Dorel acolo, care se autosabotează, cum am argumentat mai sus. Dar să sperăm că Turda va scăpa de pandemie. Să îi ținem pumnii.

Ionel Lespuc este jurnalist din 1994. Și-a petrecut cea mai mare parte din carieră în televiziune, la ProTV, TVR și Realitatea TV. A condus redacția Realitatea.net, la București, în momentul în care era cel mai citit website din România. Este specializat în administrație publică. În noiembrie 2018, a fondat Media9.ro.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.