Apahida, ți se pregătește ceva! Proiectul „casa albă” :)
Planul urbanistic general (PUG) al Apahidei este în faza de consultare publică. Acesta a fost prezentat astăzi în Comisia tehnică de amenajare a teritoriului și urbanism (CTATU) a Consiliului Județean.
Arhiectul Rareș Drăgan, de la Atelier RVD, a prezentat o viziune foarte îndrăzneață pentru comuna din estul municipiului Cluj-Napoca. Una dintre idei se referă la modul în care se vor putea construi case: parcela minimă trebuie să aibă 500 de metri pătrați, va exista un paletar pentru case, iar nuanța acoperișului va fi obligatoriu cărămizie. “Ne gândim dacă să nu impunem ca toate casele să fie albe”, a spus Drăgan.
Propunerea a fost dezbătută îndelung. Nevoia impunerii unei palete de culori a fost apreciată, să existe câte nuanțe acceptate, însă ideea tuturor caselor albe a avut parte de opoziție. Nu suntem în Grecia (foto jos), unde localități întregi au case albe.
S-a discutat și despre blocuri. Arhitectul dorește o distanță de două înălțimi (2h) între blocuri; la Cluj-Napoca și 1h este prea mult, au existat nenumărate scandaluri pe acest subiect. Propunerea este însă motivată de dorința de a nu transforma Apahida într-un nou Florești.
“În Apahida există premisele “floreștenizării” comunei. Este o presiune pentru construirea de blocuri. PUG-ul își propune să nu se ajungă la o dezvoltare pe care nu ne-o dorim și vom propune un set de măsuri pentru reglementarea construirii pe aceste parcele lungi, agricole”, a menționat Rareș Drăgan. Ca să fie și mai sugestiv, arhitectul a realizat o simulare cu blocuri din Florești translatate pe un spațiu din Apahida. Ia uitați-vă! Cum vi se pare?
Ce se întâmplă pe drumul național? Acolo a fost stabilit că se va crea o zonă de birouri și showroom-uri. De fapt, o continuare a ceea ce există deja, aproape de intrarea în municipiul Cluj-Napoca.
Este spectaculos modul în care a fost abordată problema apelor din comună. Au fost gândite amenajări pentru lacurile de la Câmpenești, pentru râul Someș, pe zona unde este deviat, și pe pârâul Zăpodie.
Toți membri CTATU au lăudat complexitatea planului și au spus chiar că ar trebuit prezentat în facultăți, studenților la arhitectură și urbanism. Proiectul nu a avut nevoie de avizare deocamdată, întrucât este doar în consultare.