Apahida: comună, oraș sau cartier al Clujului? SONDAJ
Banca Mondială acordă asistență tehnică pentru realizarea, de către Consiliul Județean Cluj, a Planului de amenajare a teritoriului județean (PATJ).
Concluziile au fost de curând publicate, analizează întregul județ și fac o serie de referiri la Apahida.
Nu are legătură cu campania electorală. Nu e nimeni implicat politic în această discuție, nu este asumat de niciun partid, sunt doar propuneri ale unor experți, care se pot sau nu materializa în viitor. De altfel, întreaga proiecție este făcută pe scenarii de tip: „nu facem nimic” – „facem ceva”.
Propunerile de modernizare a județului s-au făcut în urma unor dezbateri cu specialiști și cetățeni, care au avut loc la începutul anului, dar și utilizând experiențe similare ale unor țări mai evoluate.
Banca Mondială spune așa: “În județul Cluj, densitatea orașelor (incluzând și municipiile) este de doar 0,9 orașe / 1000 km2 , sub media națională de 1,25 orașe / 1000 km2 . Acest fapt ar trebui, la rândul său, să creeze premise pentru ca unele comune să devină orașe, dacă îndeplinesc standardele minimale cerute de lege. Mai exact, pentru a se ajunge la o valoare a densității orașelor apropiată de media națională, ar fi necesară existența a încă 2-3 orașe”.
Ca urmare, se propune, printre altele, trecerea localității Florești în categoria așezărilor urbane, fie prin contopirea administrativă cu municipiul Cluj-Napoca, fie prin obținerea statutului de oraș, în urma unui referendum local.
În mod evident, orice schimbare administrativ-teritorială nu se poate face decât prin referendum. Majoritatea locuitorilor trebuie să fie de acord, altfel rămâne cum este.
“Există în județul Cluj trei comune care îndeplinesc majoritatea criteriilor minimale pentru a deveni orașe: Florești, Apahida și Baciu. Aceste trei comune sunt însă localizate în imediata apropiere a municipiului Cluj-Napoca și nicidecum în zone lipsite de orașe. Mai mult, ele funcționează ca așezări-dormitor, practic adevărate cartiere rezidențiale ale municipiului Cluj-Napoca, cu care au o relație extrem de strânsă, concretizată prin navetism intens. Totodată, în aceste comune există un număr redus de instituții și dotări cu rol teritorial, tocmai datorită faptului că locuitorii lor apelează la instituțiile și serviciile existente în municipiul Cluj-Napoca; în consecință, aceste comune nu și-au conturat decât în mică măsură o arie de influență, care este de altfel inclusă în zona de influență a municipiului Cluj-Napoca. Se poate remarca însă că aceste comune s-au dezvoltat în mod deosebit în ultima vreme, în special din punct de vedere urbanistic și demografic, iar dotările existente sunt insuficiente chiar și pentru populația proprie. Este suficient să amintim lipsa liceelor la Florești și Baciu, numărul insuficient de școli, lipsa unor instituții medico-sanitare, infrastructura insuficientă, lipsa spațiilor verzi, a spațiilor de joacă pentru copii, a unor instituții financiare, bancare, culturale și sportive. Ritmul de dezvoltare al acestor comune a fost atât de ridicat, și oarecum neprevăzut într-o țară cu un declin demografic generalizat, încât autoritățile nu au reușit să coreleze această creștere demografică și urbanistică cu infrastructura și dotările necesare unei dezvoltări armonioase, într-un cadru social și economic complex”, se arată în rapoartele Băncii Mondiale.
Apahida este vizată de mai multe proiecte, întrucât are o poziție strategică importantă, din punct de vedere rutier și feroviar. Ar urma să beneficieze de centura metropolitană și de trenul metropolitan, care să îi asigure o mobilitate crescută.
Experții Băncii Mondiale cer și extinderea transportului public nepoluant pe traseul Baciu – Cluj Napoca – Apahida – Jucu – Bonțida.
Nu sunt uitați nici bicicliștii. Se cere “elaborarea de documentații tehnico-economice pentru amenajarea de trasee pietonale și pentru bicicliști în coridorul râului Someșul Mic, pe relația Gilău – Florești – Cluj Napoca – Apahida – Jucu – Bonțida – Iclod – Gherla – Dej”.
Am propus sondaje la Florești, Baciu și Gilău, acum vă invit să vă exprimați punctul de vedere. Dacă nu puteți vota, click aici.