Anul în care se începe proiectul unui viitor magnet pentru turiști. Accesul cu automobilele proprii va fi descurajat
2023 este anul în care va începe, în sfârșit, proiectul de reamenajare a Cetățuii. Procedura de expropriere în vederea amenajării ansamblului urban Cetățuia a demarat în 2022, urmează scoaterea la licitație a execuției. Intervențiile vizează platoul, dar și versantul sudic, cel dinspre Someș.
Aceasta va fi o viitoare zonă de mare atracție pentru clujeni și pentru turiști, cu terase, cu parc și alei, cu locuri de joacă și spații de evenimente în aer liber. Accesul cu automobilele proprii va fi descurajat, prin scăderea numărului de parcări (cea de la Belvedere dispare complet) și apariția unor linii de transport public dedicate.
Proiectul a fost realizat de echipa care a câștigat concursul de soluții organizat în 2019 – Metapolis Architects BVBA, Atelier Mass, Ana Horhat, aceeași asociere care reamenajează și Parcul Est (dar acolo lucrurile sunt puțin mai în urmă).
Una dintre provocările proiectului este legată de crucea de lângă Belvedere. Arhitecții au decis, în cele din urmă, să propună relocarea ei. În urma unor reacții, reprezentanții Primăriei s-au speriat și au promis că monumentul va rămâne pe loc.
Suprafața totală propusă a fi amenajată prin proiect este de 140.295 mp și presupune:
- amenajarea zonei de parc aferente versantului sudic și zonelor sudice și sud-estice ale exteriorului fortificației în suprafață de 54.147 mp;
- amenajarea zonei de parc aferente platoului nordic și zonelor vestice, nordice și estice ale exteriorului fortificației, suprafață 70.780 mp;
- amenajarea zonei de parc aferentă incintei fortificației,15.368 mp;
- suprafața plantată și înierbată (arbori, arbuști, plante perene) – 100.000 mp;
- arbori noi plantați – 1.100 bucăți;
- suprafață totală amenajări pietonale / semi-pietonale – 26.500 mp;
- locuri de parcare biciclete sau trotinete – 110 bucăți;
- stații de încărcare pentru mașini electrice – 7 bucăți;
- stații de încărcare pentru biciclete sau trotinete electrice – 11 bucăți;
- pavilioane deschise/umbrare – 4 bucăți;
- locuri de joacă dotate cu mobilier pentru joacă pentru diferite categorii de vârste, realizat din materiale naturale – 2 bucăți;
- zonă pentru sport cu aparate de fitness pentru diferite categorii de vârstă și cu grade diferențiate de dificultate;
- teren de sport pe gazon natural; grupuri sanitare automate cu autocurățire a câte 2 cabine dintre care una pentru persoane cu mobilitate redusă – 2 bucăți.