ANALIZĂ IMOBILIARE. Clujul conduce detașat pe piața închirierilor de birouri. Care sunt marii chiriași din capitala Transilvaniei

Autor  admin   în       4 ore în urmã     98 Vizualizări.  

Suprafaţa de birouri tranzacţionată în Cluj-Napoca a crescut în primele nouă luni ale anului 2024 cu 153% faţă de întreaga suprafaţă închiriată în 2023, conform unei analize de profil realizată în luna noiembrie de platforma compariimobiliare.ro

40.477

de metri pătrați reprezintă suprafața totală de birouri închiriată în Cluj-Napoca; cumulat, în celelalte orașe din țară, exceptând Bucureștiul, s-au închiriat mai puțin de 10.000 de metri pătrați.

Studiul arată că piaţa de birouri din Cluj-Napoca a înregistrat 22 de tranzacţii dintr-un total de 37 realizate în oraşele din afara Bucureştiului. Așadar, la nivel naţional, în afara Capitalei, au fost închiriaţi 49.044 mp de spaţii de birouri, dintre care 40.477 mp în Cluj-Napoca.

„Există o tendinţă pozitivă în piaţa de birouri din Cluj-Napoca. Anul acesta, Clujul este pe primul loc, la mare distanţă de celelalte oraşe. Creşterea a fost robustă, atât pe segmentul închirierilor de spaţii noi, cât şi pe segmentul reînnoirilor de contracte de închiriere, ponderea fiind aproape egală între cele două opţiuni – de mutare sau de păstrare a sediului. Anul trecut, acest municipiu se afla pe locul trei în topul oraşelor, privind tranzacţiile de închiriere, incluzând şi renegocierile, primele locuri fiind ocupate de Timişoara şi Iaşi, dar în acest an s-a detaşat vizibil”, se arată în analiza citată.

Marile companii cu birouri la Cluj: Orange, BT, Endava și Hexagon, printre ele

Printre companiile notabile care au închiriat birouri în Cluj-Napoca se numără: Orange, cu un spaţiu de 2.000 mp în Hexagon Offices, Banca Transilvania, tot 2.000 mp, cerere nouă, Endava a reînnoit un contract pentru o suprafaţă de 4.300 mp, în United Business Center Tower.

Analiza mai arată că în Cluj-Napoca se încheie un ciclu de primă închiriere la cele mai noi clădiri de birouri din oraş şi ca urmare se înregistrează un val de renegocieri şi de mutări între clădirile existente.

Primele livrări substanţiale de spaţii noi de birouri sunt estimate a avea loc în perioada 2026-2027, pentru că mai multe proiecte de birouri anunţate în trecut au fost amânate, cu toate că aveau autorizaţii de construire.

În ceea ce priveşte închirierile noi, firme care îşi mută sediile, acestea au cumulat o suprafaţă de 19.122 mp, în primele nouă luni din 2024, un record al ultimilor trei ani. În 2023, în întreg anul s-au închiriat spaţii noi cumulând 10.452 mp.

Clujul conduce detașat pe piața închirierilor de birouri. Cine sunt marii chiriași din capitala Transilvaniei

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.