Amânat, amânat, amânat, amânat! Patru proiecte imobiliare propuse într-o zonă foarte populată au fost puse „în așteptare”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 saptãmâni în urmã     2569 Vizualizări.  

Patru proiecte imobiliare, aflate în dezbatere în ședința Comisiei de tehnice de urbanism de joi, 7 noiembrie, de la Consiliul Județean Cluj, au fost puse „în așteptare”. Și toate în Baciu.

Membrii comisiei au amânat luarea unei decizii în privința celor patru proiecte la propunerea arhitectului șef al județului Cluj, Claudiu Salanță. Proiectele respective urmează să fie dezvoltate într-o zonă foarte populată a localității Baciu, cu un trafic supra-aglomerat. Vorbim de zona cuprinsă între străzile Cometei – Uliului – Priveghetorii – Castanilor – Magnoliei.

Din acest motiv, al traficului foarte aglomerat, arhitectul șef al județului a recomandat amânarea luării unei decizii. Argumentul principal a fost că zona e și-așa destul de populată, traficul e sufocant în unele ore ale zilei, iar noi dezvoltări imobiliare ar încărca și mai mult circulația rutieră.

Cu gândul la centura metropolitană

Claudiu Salanță a recomandat o alternativă, în partea de nord-vest a zonelor studiate, dar asta implică o așteptare de câțiva ani: construcția centurii metropolitane. Astfel, autovehiculele s-ar putea „vărsa” de pe strada Cometei în viitoarea șosea rapidă.

Alin Tișe, care conduce ședințele Comisiei de urbanism, a fost de acord cu recomandarea arhitectului șef al județului Cluj, spunând că e nevoie de „o judecată comună” și nu una unitară în cazul celor patru proiecte.

Tișe a plusat și le-a cerut proiectanților și dezvoltatorilor imobiliari să contacteze Primăria Baciu, iar în urma dezbaterilor dintre părți să găsească o soluție. „Primăria Baciu să nu aștepte ca noi, cei din Consiliul Județean, să le facem și centura metropolitană, și drumuri, și proiecte și tot. Să se implice și ea”, a transmis Tișe.

Președintele CJ Cluj a propus, astfel, o amânare în cazul celor patru proiecte și o revenire în viitoarele ședințe ale Comisiei tehnice de urbanism după soluția găsită în urma discuțiilor cu Primăria Baciu. Propunerea a fost votată de cinci membri ai comisiei.

Care sunt cele patru proiecte puse „în așteptare”

Unul dintre ele prevede construcția a 43 de apartamente de 1,2,3 camere cu parcări la subsol. Este vorba de zona cuprinsă între străzile Uliului și Cometei.

2.776

de metri pătrați reprezintă suprafața totală a celor două parcele din acest proiect; pe lotul de 1.880 de metri pătrați va fi construit un imobil cu regimul S (subsol) + P (parter) + 3 E (etaje) + etaj tehnic; pe cealaltă parcelă, de 806 metri pătrați, sunt prevăzute un loc de joacă & relaxare și spații verzi.

Beneficiara investiției este societatea Semprest Proconstruct s.r.l. din satul Someșul Cald, comuna Gilău, Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură Progis Consulting s.r.l. din Florești.

Media9 a scris despre acest proiect, iar articolul poate fi citit mai jos:

Imobil cu 43 de apartamente cu 1,2,3 camere, propus într-o zonă cu un trafic sufocant

Un alt proiect prevede construcția unui ansamblu imobiliar construit pe o suprafață de 16.475 de metri pătrați pe strada Privighetorii din Baciu. Beneficiarii investiției sunt Adrian Titi și Andreea Sofia Prodan + societățile Gold Gebaude și Riso RD Construct.

Cel de-al treilea proiect se referă la edificarea unui ansamblu de imobile cu funcțiuni de tip mixt (servicii și locuire + comerț) pe o suprafață de 38.192 de metri pătrați pe strada Cometei. Beneficiara investiției este societatea Infinity Lands s.r.l. din Cluj, iar proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură și urbansim Atelier Schmidt s.r.l. din Cluj.

Cel de-al patrulea proiect amânat prevede construirea unui ansamblu de locuințe pe o suprafață de 19.970 de metri pătrați, cu acces rutier de pe străzile Magnoliei și Castanilor. Este vorba de imobile cu regimul de înălțime S+P+3E+M, în apropiere de sediul Primăriei Baciu. Proiectul are deja 2 ani vechime. Beneficiarii investiției: s.c. Assa Steel Structures s.r.l, Gaspar Vasile și Gaspar Clara, Ecaterina și Stefan Szocs, Biro Anastasia Nesti, Kovacs Levente Istvan, Aurelia și Ioan Szenkovics. Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură TriArh din Cluj, condus de fostul arhitect șef al județului Cluj, Radu Spânu.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.