„Am înțeles că Emil Boc s-a enervat”. Activiștii de mediu se plâng că au fost „săriți” la inaugurarea bazei sportive „La terenuri”
Activiștii civici nu au fost invitați la inaugurarea bazei sportive „La terenuri”. Unii dintre ei s-au implicat serios în susținerea construirii acestei baze; alții au urmărit pas cu pas lucrările. Dacă îi numim „activiști civici” poate nu e suficient de clar; ei sunt cei mai vigilenți dintre noi, cetățenii Clujului. În cazul bazei din Mănăștur, sunt doua nume care ar trebui neapărat menționate: Adrian Dohotaru și Silviu Medeșan.
În timp ce primarul Emil Boc le prezenta jurnaliștilor noua bază și dialoga cu diversele persoane aflate acolo, jurnalistul Oliver Kiss, de la Szabadsag, s-a gândit să spună că și activiștii trebuiau invitați. A și pronunțat numele lui Dohotaru. Boc i-a răspuns ironic: „Da, foarte utilă societatea civilă. Și Szakats, nu am putea face nimic fără el”. Szakats Istvan este un alt activist, mai activ însă pe probleme persoanelor abandonate în Pata Rât, pe neregulile rampei de deșeuri și, mai cu seamă, pe demersurile privind realizarea metroului. La începutul anului, Emil Boc spunea, într-o conferință de presă, că nu știe cine este Szakats; între timp a aflat.
O reacție la toată această situație a oferit Adrian Dohotaru, președintele ONG-ului SOS (Societatea organizată sustenabil), pe pagina sa de Facebook. „De ce Emil Boc nu ne-a chemat la inaugurarea bazei sportive La Terenuri? Sau despre bucuria de avea un spațiu public reabilitat fără a uita de critici constructive„, este titlul textului.
Media9 a transmis Facebook LIVE prezentarea bazei sportive de către primarul Emil Boc, în ziua inaugurării:
„Baza sportivă La Terenuri, pentru care am militat de mai bine de zece ani și care a costat 6 milioane de euro, a fost inaugurată în weekend. Primarul Emil Boc a fost întrebat de media de ce la inaugurare nu a chemat activiștii pentru acest spațiu public, printre care mă număr, am înțeles că s-a enervat. O să răspund în locul primarului, mai ales că e un pattern. Nu am fost chemat nici la deschiderea Parcului Prodan, nici la inaugurarea aleii pietonale și a parcului de la lacul 1 din Gheorgheni, unde am insistat cu SOS pentru pietonalizare si desființarea parcării. La fel, nu au fost chemați alți activiști implicați în diverse campanii, nici proiectanți, nici constructori. (…) Pe scurt, primarul nu aduce la inaugurare mai mulți actori civici și specialiști pentru că o perspectivă mai nuanțată asupra lucrurilor nuanțează propaganda primăriei. Strică și PR-ul primăriei și asumarea individuală a meritelor, când acestea sunt, cum e firesc, colective. Eco, nu ego, cum îi place să zică dlui Boc, nu să facă”, a scris activistul.
Adrian Dohotaru expune și o serie de nemulțumiri privind modul în care s-a realizat baza sportivă. „Am înțeles că proiectul inițial presupunea renaturare (pârâului n.r.), dar la execuție constructorii și-au făcut de cap, adică au turnat la greu beton, cu acordul Primăriei. Într-un Facebook live, primarul a zis ca nici nu își închipuie clujenii ce dezastru era acolo înainte de betonare. Nu era niciun dezastru, doar mai multa vegetație și comunicare între grădini și oameni care luau apă din pârâu pentru grădini! Aleile nu sunt bine segmentate, cel mai bine se vede in partea de sud, lângă pădure, unde există pe o porțiune doar o pistă cu un culoar de un metru de alergare folosită și de mame cu cărucior, adolescenți cu trotineta, tineri care stau la povești si, cu voia voastră, alergători, dacă tot s-a făcut pistă. Zeci de copaci au fost tăiați, deja 30 de copaci sunt uscați și înlocuiți, iar gazonul deja se distruge. Sub gazon, se găsesc bolovani, deci aveți grijă dacă încercați să jucați volei desculți pe iarbă! În unele porțiuni, gazonul e deja uscat, iar costurile de întreținere sunt foarte mari. În toamnă, mă aștept ca gazonul să fie jupuit bine prin suprautilizare. (…) Nu sunt rampe ca să intri în unele locuri cu cărucior, bicicletă sau trotinetă. Primaria motiveaza eronat că erau garaje și de aceea nu s-au putut face rampe”, mai arată activistul.