Alin Tișe amenință Supercom. „Clujul are și drum de întoarcere”

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     4474 Vizualizări.  

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a declarat, marți, la Napoca Live, că a observat o îmbunătățire a situației vizavi de ridicarea deșeurilor de către operatorul Supercom. Tișe a spus că operatorul are o lună – o lună și jumătate termen de grație pentru așa-zisele „reglaje”.

Tișe: „Operatorul trebuie să știe: Clujul are și drum de întoarcere”

„Operatorul trebuie să se acomodeze cu noii angajați, pentru că o parte din ei au fost la Rosal și la alte firme. Și-a angajat șoferi în comune. Trebuie să se acomodeze cu oamenii, cu județul, cu orașul. E o perioadă de tranziție pe care am acordat-o firmei. Dacă nu, am mai spus-o: cum a venit, așa va și pleca. Clujul are și drum de întoarcere”, a explicat Tișe, la Napoca Live.

Administratorul județului a spus că de la 200 de sesizări pe zi, cât primea în luna ianuarie, acum sunt 20, cele mai multe fiind din municipiul Cluj-Napoca.

Era enorm în ianuarie, din minut în minut, din secundă în secundă. Îmi dau seama că lucrurile merg spre bine”, a transmis acesta. 

Alin Tișe a mai afirmat că, pentru monitorizarea mai eficientă a problemelor referitoare la neridicarea deșeurilor din unele zone ale județului, îi invită pe clujeni să utilizeze aplicația Timestamp Camera (gratuit din AppStore sau Google Play) și să transmită pe Whatsapp doar poze de la locul sesizării la numărul de telefon 0770.247.631.

Administratorul județului a mai spus că lucrurile sunt într-o continuă mișcare, odată ce primăriile au preluat frâiele și au devenit „vioara întâi”, nu ADI și nici Consiliul Județean Cluj.

DECLARAȚIE

Oamenii trebuie să știe că tariful este dat de numărul de contracte care și acum este în continuă mișcare. Exemplu: dacă în comuna Mica doar 20% din populație și-a făcut contracte cu acest operator, atunci acești 20% vor plăti pentru toată comuna. De ce? Pentru că firma e obligată să ridice deșeurile din toată comuna, nu doar de la cei 20%. Și-atunci primăriile trebuie să-i sancționeze pe cei care n-au încheiat contracte cu operatorul de salubritate cu o amendă care este de 3 ori mai mare decât contravaloarea facturii. Asta înseamnă ca tariful este influențat de procentul celor care și-au făcut contract. Într-o comună care are 90% contracte cu operatorul, tariful este mult mai mic decât în cea care are 20%”.

Alin Tișe, administratorul județului Cluj

Contract de 84 de milioane de euro

Compania bucureșteană Supercom, deținută de fostul senator PSD Ilie Ciuclea, a câștigat serviciile de curățenie în tot județul Cluj – pe toate cele trei loturi – Cluj-Napoca/Huedin, Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii, fiecare cu comunele din jur, dar și operarea CMID – centrul de management integrat al deșeurilor. Licitația a fost organizată de Asociația de dezvoltare intercomunitară ECO Metropolitan, din care fac parte Consiliul Județean Cluj și primăriile.

Supercom a câştigat un contract de 409,3 mil. lei (aproximativ 84 mil. euro) pentru servicii de colectare și reciclare deșeuri pe lotul 1 Cluj-Napoca, Huedin şi alte 43 de comune limitrofe pentru o perioadă de 10 ani. Supercom câștigase serviciile înainte serviciile și pe celelalte două loturi, Gherla/Dej și Turda/Câmpia Turzii.

În Cluj-Napoca, operatorul Supercom a intrat în 27 ianuarie 2023.

Citește și acest articol: „Supercom nu poate să ceară acum un preț pe care populația nu și-l permite. Dacă nu, poate să plece”

Cum se va proceda la case și la blocuri

Conform contractului, noul operator este obligat să amplaseze pubele smart în oraș, care vor cântări gunoiul, și astfel se va calcula cât are de plătit fiecare clujean în parte. Acest demers ar urma să încurajeze și mai mult colectarea selectivă a gunoiului, ținând cont și de faptul că stația de sortare a deșeurilor, proiect al Consiliul Județean, va fi dată în curând în folosință.

La case și la agenții economici, deșeurile vor fi cântărite din poată în poartă, șoferul mașinii va elibera un bon în funcție de cantitate, care va fi atașat la factura lunară.

La blocuri, deșeurile se vor cântări paușal, toate pubele din zonă, iar împărțirea costurilor se va face la numărul de locuitori arondați arealului respectiv.

 

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.