Adevăr sau provocare? :) Ce a făcut bine Emil Boc ca primar, analizat de criticii lui

Autor  Ionel Lespuc   în       7 luni în urmã     645 Vizualizări.  

Există un grup de Facebook despre care Media9 a scris, se numește Clujul Civic. Foarte activ, foarte dinamic, foarte critic. Sunt 16.000 de oameni înscriși, iar unele dintre temele grupului au devenit ulterior temele orașului. Cu statui, cu arbori, cu dalele de granit, știți…  Pe acest grup, plin de personalități, de profesori universitari, de oameni de afaceri, de jurnaliști, primarul Emil Boc este departe a fi cel mai popular personaj. Dimpotrivă. Zici de rău, e perfect, zici de bine, să te ții. Ori bunul simț ne spune că nimic nu e doar negru, cum nimic nu e nici alb complet.

Ca să fie limpede, Media9 a încercat mereu să se așeze undeva la mijloc. Să vadă și lucrurile bune, și cele proaste. Sigur, și-a asumat și neajunsurile unei asemenea strategii, întrucât unii au văzut doar laudele la adresa primarului, iar alții numai criticile.

De la polarizarea/radicalizarea publicului a plecat astăzi fondatorul grupului Clujul Civic, Szakats Istvan, alias Mathias Rex, în demersul său.  „Am avut azi o discuție cu un respectabil jurnalist al Clujului care îmi zicea, bă, pe grupul vostru nu poți să zici nimic de bine de Boc. Fără a intra în detalii, am întors cu el câteva exemple posibile pe toate părțile, iar apoi, la încheierea conversației, mi-am zis în barbă: „ok. Hai să întrebăm grupul”. Așa că: Distinși membri ai Clujului Civic: ce a făcut bine Emil Boc în 20 de ani de primărat? Rog enunțuri cu argumente. Haida!”, a transmis Szakats.

Și, iată, am preluat câteva opinii ale membrilor, ce au găsit ei valoros la activitatea primarului:

  • „Boc a ales să fie un naționalist mai moderat decât Funar (e drept, cu așa un baseline nu e greu). A sabotat el cât a putut plăcuțele bilingve, a închis el lapidariul că erau prea multe pietre ungurești într-însul, dar per ansamblu, ar putea să fie mult mai rău”.
  • „Chestii la care nu prea ai de comentat: Iluminatul cu led care a redus din poluare luminoasă seara. Parțial și programările online care te salvează de multe cozi. Integrarea sistemelor de plată la mașini cu aplicații care te lasă să plătești. PR pt oraș. Chestii la care ai mult de comentat pe parte de execuție: parcuri”.
  • „Zonele pietonale din centru. Exact așa trebuie să arate centrul unui oraș european. Piețele centrale nu sunt parcuri sau zone de relaxare. Sunt locuri pentru evenimente. Eu chiar mi-aș dori să dispară și zona cu iarbă din Piața Unirii. Nu are ce căuta într-o piață ultracentrală”.
  • „În primul rând, cred că este legătura dintre Calea Mănăștur (Platinia) și Sala Polivalenta (e drept cu o întârziere de 15 ani). În al doilea rând, a știut să bată la ușile care trebuie pentru a primi de la centru (guvern, buget central) fonduri suplimentare pentru diverse investiții. Adică a convins guvernul să facă multe investiții în oraș (de la banala motorină necesară transportului elevilor cu autobuze speciale, la stadionul lui U Cluj sau mult lăudata bază din Gheorgheni sau centura Apahida-Vălcele)”.
  • „Partea centrală a orașului arată ok (nu vorbim de costuri și termene depășite binișor), sentimentul de siguranță în oraș e ok (nu cred că se datorează primarului), informatizarea relației cu cetățenii iar e ok, peste ce există în țară, dar un lucru normal. Are meritul de a renaște Universitatea Cluj (din păcate doar fotbal – că de acolo vin și voturi, dar cu bani frumoși oricine își poate cumpără Ferrari)”.
  • „A făcut bine în ultimul deceniu că a început să declare public că acceptă ce spun cam toți urbaniștii din țările dezvoltate – că nu poate fi autoturismul principala soluție de mobilitate urbană într-un oraș mare și că trebuie promovate alternativele – transportul public în comun și mersul pe jos și cu bicicleta, și că nu e cazul de mari parkinguri în zona centrală sau pericentrală, că ar atrage și mai mult trafic…. chestii elementare de altfel. Dar pentru că majoritatea cetățenilor de la noi nu le înțeleg, foarte puțini politicieni au îndrăznit să declare că au înțeles și le acceptă. Asta e partea bună, la declarații. Că la fapte NU vedem ceea ce e în declarații….”
  • „Când a preluat orașul de la Funar, a preluat o primărie în faliment, cu blocuri gri, mijloace de transport în comun coapte (efectiv aveau găuri în tablă), străzi de pământ în multe zone aproape de centru, un centru petecit la fiecare lucrare, bănci tricolore, coșuri de gunoi tricolore, parcări administrate în stil mafiot. Toate astea de mai sus le-a schimbat în primul mandat, apoi a plecat premier. La întoarcere a mai avut un mandat ok din 2012, apoi din 2016 a fost meh și a început bairamul”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.