A ieșit autorizația. Parc care se extinde, în centrul Clujului, cu pod peste Canalul Morii

Autor  Ionel Lespuc   în       9 luni în urmã     5471 Vizualizări.  

Modernizarea parcului intră în linie dreaptă. Vineri a fost eliberată autorizația de construire, ceea ce înseamnă că poate fi deschis șantierul. În teorie, până la finalul anului 2024 lucrările ar trebui să fie finalizate. Și dacă ne gândim că va fi un an electoral, poate chiar mai repede. Vorbim despre parcul IL Caragiale, accesibil dinspre Piața Muzeului sau dinspre strada G. Barițiu.

Parcul va fi dotat cu mobilier stradal, instalație de iluminat cu tehnologie LED, pe stâlpi care încorporează sisteme Wi-Fi și de supraveghere video; skate-park-ul actual va fi desființat. Arhitecții au propus păstrarea a 60 din cei 94 de arbori existenți în parc și suplimentarea cu 44 de arbori din diferite specii, predominanți urmând să fie mestecenii cu coajă albă. De asemenea, vor fi plantați doi arbori ginkgo biloba, care vor marca intrările în parc. Bustul scriitorului Ion Luca Caragiale și monumentul victimelor Holocaustului vor rămâne în parc.

Modernizarea parcului Caragiale propune descoperirea Canalului Morii, al cărui traseu a fost acoperit la sfârșitul anilor ’80 cu o dală de beton. Clujenii vor avea acces la luciul de apă, vor exista băncuțe de unde vor putea privi rațele de pe pârâu. Strada Octavian Petrovici va deveni shared-space. De asemenea, parcul va fi legat de strada George Barițiu cu un pod nou, pietonal.

Asocierea condusă de Nord Conforest a câștigat licitația de proiectare/execuție în mai 2021, în urma unei decizii a CNSC. A existat o perioadă pentru proiectare, iar acum urmează execuția propriu-zisă, care ar urma să dureze cel mult 14 luni.

Valoarea contractului este 15.848.050 lei.

Proiectul prevede eliminarea locurilor de parcare de pe strada Octavian Petrovici. Acestea vor fi înlocuite cu rasteluri pentru biciclete, o stație de alimentare biciclete și trotinete electrice. Va fi desființată și actuala parcare din fața Palatului Telefoanelor, în vederea extinderii parcului cu 1.400 metri pătrați.

5.421

de metri pătrați va avea noul parc IL Caragiale. Suprafața studiată totală este de peste 10.000 de metri, pentru că se includ aici și cei 4.600 de metri pătrați ai străzii Octavian Petrovici.

În zona studiată se vor face și săpături arheologice. Se caută continuarea zidurilor din partea de nord a vechiului oraș. La final, va fi aplicată o bandă de metal cu un text realizat de istorici, pentru a explica importanța descoperirilor. În parc vor fi, de asemenea, panouri informative care vor depăna istoria Clujului.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.