55% dintre clujeni s-au declarat împotriva defrișării din Pădurea Făget pentru realizarea centurii metropolitane (studiu)
Un nou studiu cantitativ realizat de Active Research în vara anului 2024 dezvăluie opiniile locuitorilor din zona metropolitană Cluj-Napoca în legătură cu importanța spațiilor verzi și percepția proiectelor de infrastructură în derulare, cum ar fi Inelul Verde Metropolitan și metroul. Cercetarea, desfășurată pe un eșantion de 800 de persoane, cu o marjă de eroare de ±3,5%, a acoperit localitățile Cluj-Napoca, Florești, Baciu și Apahida, și a fost coordonată de Valentin Rațiu, din partea Active Research.
Potrivit sondajului, 97% dintre clujeni consideră că Inelul Verde Metropolitan este un proiect important și foarte important pentru creșterea calității vieții locuitorilor din Zona Metropolitană Cluj. De asemenea, 95% dintre respondenți sunt de părere că utilizarea spațiilor verzi are un efect benefic asupra sănătății, subliniind importanța acestora pentru bunăstarea comunității.
Studiul evidențiază și îngrijorările cu privire la dezvoltarea imobiliară haotică, percepută de 63% dintre clujeni ca fiind principala amenințare pentru spațiile verzi din zonă. În plus, 55% dintre respondenți s-au declarat împotriva tăierii din Pădurea Făget pentru realizarea Centurii Metropolitane.
Un alt aspect interesant evidențiat de cercetare este percepția față de metrou, doar 3 din 10 clujeni considerându-l important sau foarte important pentru creșterea calității vieții în Zona Metropolitană.
Valentin Rațiu, coordonatorul studiului, a explicat motivația sa: „Dorința mea a fost să contribui în mod real la campania pentru Inelul Verde Metropolitan și să sprijin îmbunătățirea vieții locuitorilor din Zona Metropolitană prin experiența acumulată în peste 10 ani de cercetare de piață.”
Campania pentru Inelul Verde Metropolitan, o inițiativă civică susținută de Rețeaua pentru Natură Urbană, își propune să creeze coridoare ecologice, să conserve și să dezvolte spațiile publice verzi în Cluj și împrejurimi. Adi Dohotaru, vicepreședinte al Rețelei pentru Natură Urbană, a subliniat importanța începerii implementării acestui proiect: „Am convins candidații și partidele să accepte Inelul Verde în programele electorale, dar lipsește un plan operativ pentru a-l face realitate.”
Rezultatele studiului vor fi prezentate oficial marți, 8 octombrie, la ora 10:00, la Centrul de Tineret de pe strada Iuliu Maniu nr. 1. La eveniment vor participa Valentin Rațiu, Adi Dohotaru și Andrada Tobias, coordonatoarea studenților de la Facultatea de Sociologie, UBB Cluj, care au contribuit la cercetare.