12 secții, 510 paturi. Spitalul regional pentru copii din Borhanci vine la avizare în Primărie
Terenul care face obiectul investiției este situat în intravilan, în zona sud-estică a municipiul Cluj-Napoca, în cartierul Borhanci, pe teritoriul vechii staţiuni de cercetare-dezvoltare pentru pomicultură USAMV – Cluj-Napoca.
Aici Consiliul Județean Cluj are în intenție să construiască un spital regional pentru copii. Acum, terenul este livadă, teren arabil și drum și are o suprafața totală de 169.700 mp.
Proiectul ajunge, joi, la dezbateri în comisia de urbanism a municipiului Cluj-Napoca.
150
de milioane de euro este valoarea acestui spital, bani pe care Consiliul Județean speră să îi obțină din Planul național de redresare și reziliență.
Imobilul este situat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în afara perimetrului de protecţie a valorilor istorice şi arhitectural-urbanistice. Toate datele tehnice pot fi consultate AICI.
„Una din prioritățile absolute ale Consiliului Județean o reprezintă edificarea unui Spital Pediatric Monobloc, care să reunească în aceeași clădire toate secțiile Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca.
Spitalul se va întinde pe 11 hectare, chiar lângă viitoarea centură metropolitană. Ar urma să aibă 510 paturi și 1.288 de angajați, dintre care 499 de medici (196 definitivi și 303 rezidenți). Dacă observăm, aproape un medic la un pat. Vor fi 12 secții, va exista și un centru de cercetare în domeniul pediatric. Se vor construi trei corpuri de clădire și se va amenaja un heliport.
În momentul de față, acestea funcționează în nu mai puțin de 14 clădiri, dispersate pe întreg teritoriul municipiului Cluj-Napoca, cu toate inconvenientele și dezavantajele care decurg din această situație.
Astfel, necesitatea dării în folosință, cât mai urgent, a unui Spital Pediatric Monobloc este justificată, în principal, de faptul că secțiile Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii își desfășoară activitatea în numeroase imobile situate la distanță mare unul de altul.
Totodată, clădirile în cauză sunt vechi, într-o stare precară și o bună parte din ele revendicate, ceea ce face imposibilă repararea capitală și modernizarea lor”, a transmis, în aprilie 2019, șeful forului județean.