Zona din Cluj descrisă ca „un cartier dormitor, cu un urbanism vomitiv”

Autor  Ionel Lespuc   în       1 lunã în urmã     5402 Vizualizări.  

Pe Reddit, un locuitor din Borhanci și-a exprimat mirarea legată de reputația mai puțin bună a cartierului. Utilizatorul, care stă de cinci ani în Borhanci, descrie cartierul ca fiind foarte plăcut, cu multă natură, liniște și construcții de calitate: „Zona e foarte faină, 80% case, natură, verde, liniște”, afirmă acesta, întrebându-se de ce cartierul are o imagine atât de neplăcută.

El menționează că, în opinia sa, accesul către centru este relativ rapid, iar problemele de trafic s-au mai ameliorat odată cu rezolvarea unor blocaje la capătul străzii Brâncuși: „Mai mult de 30 de minute nu am făcut niciodată cu mașina”, adaugă locuitorul.

Alți utilizatori Reddit au intervenit în discuție pentru a oferi propria perspectivă asupra problemei. Un comentator sugerează că reputația mai slabă a cartierului ar putea fi legată de lipsa unui plan urbanistic coerent: „Străzi subdimensionate, blocuri lângă case, fără parcuri, grădinițe sau școli, fără locuri suficiente de parcare”, explică acesta. El adaugă că, deși prețurile la imobiliare sunt mai accesibile decât în alte cartiere mai vechi din Cluj, Borhanci suferă din cauza dezvoltării neplanificate și a lipsei infrastructurii necesare.

Un alt utilizator, care locuiește în Borhanci de trei ani, este de părere că reputația vine de la percepția generală că zona este la periferie. Totuși, el subliniază că ajunge în centru în doar 5-7 minute cu mașina și că apreciază liniștea cartierului, deși recunoaște că lipsa unor facilități, cum ar fi școli sau hypermarketuri, îi determină pe unii locuitori să se mute.

Pe de altă parte, nu toți utilizatorii sunt convinși de potențialul cartierului. Un cetățean subliniază lipsa parcurilor și trotuarelor asfaltate, spunând că Borhanci este „un cartier dormitor, cu un urbanism vomitiv”. Aceasta afirmă că oamenii locuiesc acolo doar pentru a dormi și își desfășoară toate activitățile în alte părți ale orașului.

Totuși, există și opinii mai echilibrate. Un alt utilizator contracarează aceste critici, afirmând că „Borhanci e un cartier OK” și că sunt deja trei linii de autobuze, iar în viitor vor fi construite o școală, o grădiniță și un liceu.

Discuția continuă să strângă păreri diverse, în timp ce locuitorii din Cluj etalează avantajele și dezavantajele cartierului Borhanci.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.