Zona Băilor Someșeni iese din încremenire. Concept pe 7 hectare cu centru medical și balnear, hotel, școală și cămine
Zona Băilor Someșeni amenință să iasă din încremenire. Deocamdată, pentru vechiul ștrand cu apă sărată nu există un proiect, dar se conturează unul în imediata apropiere.
Pe o suprafață de peste șapte hectare sunt propuse printr-un plan urbanistic zonal un hub medical, o zonă de recreere cu centru balnear și hotel, școală cu cămine, respectiv un parking suprateran. Pare aproape o investiție publică, cu dotări necesare zonei de est a Clujului, dar este o dezvoltare 100% privată.
Deocamdată, conceptul nu a primit avizul de oportunitate din partea Primăriei. Reprezentanții municipalității consideră că nu se respectă caracterul tematic al zonei verzi stabilit printr-o hotărâre de consiliu local în 2022. Dezvoltatorul poate ataca în instanță acest HCL.
7,1
hectare măsoară zona pe care ar urma să se dezvolte proiectul.
Beneficiară este compania Băile Someșeni SPA s.r.l., parte din grupul de firme Campeador.
Accentul este pus pe zona medicală, unde va fi ridicată o policlinică și un hub medical; deja există negocieri cu operatori de servicii medicale importanți din România. Alături va fi un centru balnear, care dorește să valorifice potențialul apelor sărate descoperite de Dominiq Stanca, iar alături un hotel. Principiul pare să fie cam așa: te cazezi la hotel, te tratezi la clinică, te recuperezi la centrul balnear.
Foarte interesant, s-a gândit o posibilă conectare cu vechiul ștrand, care are alți proprietari. Dacă acolo va exista un proiect asemănător, acesta va putea fi integrat conceptual.
Pe cealaltă aripă a parcelei a fost gândit un hub educațional, cu școală, dar și cu cămine pentru elevi, respectiv teren de sport. Toată dezvoltarea beneficiază de un parking suprateran comun, lângă intrarea principală.
Clădirile nu vor depăși nivelul P+3, parter și trei etaje. În fapt, doar parkingul, hotelul și un corp al școlii vor fi atât de înalte, în rest imobilele sunt mici. Se dorește o arhitectură futuristă, cu forme inedite și multă sticlă.
Parcela are spații verzi foarte multe, luciu de apă, străzi, alei și piste de biciclete. Spațiile verzi măsoară peste 2,6 hectare, 35% din total, iar zonele carosabile și pietonale au 2,5 hectare în PUZ. Amprenta la sol a clădirilor va fi de 2,1 hectare, 29% din total.
7
accese rutiere au fost create pentru acest proiect. Cel mai important, care ar urma să fie lărgit, este strada Băile Someșeni. Se va putea intra însă și de pe străzile Banatului și Aiudului.
În chiar centrul parcelei există un cămin MApN, iar una dintre provocări va fi integrarea acestui imobil în conceptul general.