ZI DECISIVĂ PENTRU REPUBLICA MOLDOVA. Peste 230.000 de cetățeni din țara vecină au votat până la ora 10. Situația la 14

Autor  admin   în       2 luni în urmã     351 Vizualizări.  

UPDATE: Peste 880.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat dreptul la vot, pe teritoriul ţării, adică aproximativ 31% dintre cei cu drept de vot. Circa 53,5% dintre votanți sunt femei. Peste jumătate dintre cei de 65 de ani au votat, în timp ce în rândul tinerilor cifrele sunt destul de modeste.

—-

Cetățenii din Republica Moldova sunt așteptați la urne, astăzi, pentru două voturi importante: primul tur al alegerilor prezidențiale din 2024 și referendumul de schimbare a constituției, în vederea aderării la Uniunea Europeană. În cursa pentru președinția Moldovei, sunt înscriși 11 candidați. 

Peste 230.000 de cetăţeni ai Republicii Moldova şi-au exercitat dreptul la vot, pe teritoriul ţării, în primele trei ore de la deschiderea urnelor. Majoritatea, aproape 51%, sunt femei. Cea mai activă categorie de vârstă este 56-65 ani. În afara ţării au votat peste 9.000 de persoane.

Marcel Ciolacu: Moldova, cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, duminică, un mesaj în ziua „istorică” a votului din Republica Moldova. Moldovenii îşi aleg preşedintele şi decid dacă vor să intre în Uniunea Europeană.

„O zi istorică pentru Republica Moldova. Sunt convins că, la finalul ei, Republica Moldova va fi cu un pas mai aproape de Uniunea Europeană – acolo unde ne putem construi împreună viitorul”, a scris premierul Marcel Ciolacu, duminică, pe Facebook.

2,7

milioane de cetățeni din Republica Moldova sunt așteptați la urne, duminică, 20 octommbrie.

7 milioane de buletine de vot în șase limbi

Din cele 2.221 de secții de votare, 234 au fost deschise pentru cetățenii aflați în străinătate, iar alte 30 – pentru cetățenii din Transnistria, informează Deschide.md. În total, pentru scrutinul prezidențial și referendum au fost tipărite peste 7 milioane de buletine de vot, în șase limbi: limba română, rusă, ucraineană, bulgară, găgăuză și rromani.

Secții de votare deschise în România pentru cetățenii moldoveni

Pentru alegerile prezidențiale din Republica Moldova, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis deschiderea mai multor secții de votare și în România, pentru cetățenii moldoveni aflați pe teritoriul țării. Astfel, în România vor fi 16 secții de votare pentru alegerile prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE). Trei din cele 16 secţii de votare vor fi deschise în Bucureşti. Două vor fi în incinta Autorităţii Electorale Permanente şi una în sediul Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Câte două secţii de votare vor fi deschise în Cluj şi Iaşi.

Câte o secție de votare pentru cetățenii din Republica Moldova va fi amplasată și în orașele: Braşov, Sibiu, Craiova, Bacău, Constanţa, Oradea, Galaţi, Suceava şi Timişoara. Alegătorii sunt aşteptaţi la urne duminică, 20 octombrie, între orele 7.00 şi 21:00.

Întrebarea de la referendum

La referendumul din 20 octombrie 2024, cetățenii vor răspunde la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”.

În dreapta textului întrebării se plasează pe orizontală două patrulatere cu cuvintele „DA” și „NU”, iar sub acestea sunt două cercuri. Alegătorul pune ștampila cu mențiunea „Votat” în unul dintre cercurile inscripționate cu „DA” / „NU”.

Cei 11 candidați la alegerile prezidențiale 2024 din Republica Moldova

Maia Sandu – actuala președintă a Republicii Moldova

Maia Sandu a fost votată în decembrie 2020 și a câștigat alegerile, fiind al șaselea președinte ales, de la obținerea independenței, dar și prima femeie din țară care deține funcția. Candidatul Maia Sandu a fost, anterior funcției de președinte, prim-ministru și ministru al Educației. Pentru alegerile prezidențiale din 2024, Maia Sandu candidează pentru un nou mandat, ca independentă, însă este susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).

Alexandr Stoianoglo – fost procuror general al Republicii Moldova

Alexandr Stoianoglo este un politician de origine găgăuză, care candidează la alegerile prezidențiale din acest an din partea Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Anterior, a fost vicepreședinte al Parlamentului Republicii Moldova și ulterior procuror general al Republicii.

Renato Usatîi – a mai candidat la prezidențialele din Moldova

Este fost primar al localității Bălți și a mai candidat la alegerile prezidențiale din 2020, atunci când s-a clasat pe locul al treilea, după Maia Sandu și Igor Dodon. În acest an, Renato Usatîi candidează din partea Partidului Nostru.

Vasile Tarlev – Viitorul Moldovei

A fost prim-ministru al Republicii Moldova, iar în prezent este președinte al Congresului Național al Industriașilor și Antreprenorilor din Moldova. Candidatul la prezidențiale 2024, Vasile Tarlev, se află la conducerea partidului Viitorul Moldovei.

Irina Vlah – candidat independent pentru prezidențiale

Este fost deputat în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, fostă guvernatoare a Găugăziei, o mică regiune autonomă din sudul Republicii Moldova, iar în acest an candidează la alegerile prezidențiale din Moldova drept candidat independent.

Ion Chicu – Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei

Este fost premier al Republicii Moldova și fost ministru al Finanțelor. Ion Chicu a fost și consilier al fostului președinte Igor Dodon, iar în acest an candidează la funcția de președinte din partea Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei.

Andrei Năstase – fost primar, candidat independent la prezidențiale

Este fost viceprim-ministru și ministru de Interne în Guvernul Maia Sandu, dar și fost primar general al Chișinăului până în anul 2019. La alegerile prezidențiale din acest an, din Republica Moldova, Andrei Năstase candidează ca independent.

Octavian Țîcu – fost boxer profesionist candidat la prezidențiale 2024

Este istoric, politician și fost boxer profesionist. A fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, dar și consilier relațional în Consiliul raional Ungheni și ministru al Tineretului și Sportului al Republicii. În acest an, la alegerile prezidențiale din Moldova, Țîcu este candidatul blocului „Împreună”, din care fac parte Platforma DA, Liga Orașelor și Comunelor, dar și Partidul Schimbării și Coaliția pentru Unitate și Bunăstare (CUB).

Victoria Furtună – fostă procuroare

Fostă procuroare anticorupție, Victoria Furtună a mai candidat în anul 2021 și la funcția de procuror general interimar. În acest an candidează ca independent la prezidențiale.

Tudor Ulianovschi – candidat independent

A fost ambasador al Republicii Moldova în Elveția, dar și fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova în Guvernul Pavel Filip. Candidează ca independent pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie.

Natalia Morari – jurnalistă din Moldova

Este o jurnalistă din Republica Moldova cunoscută datorită anchetelor sale. A fost expulzată din Rusia în anul 2008, iar în prezent se ocupă și de moderarea unor emisiuni de analiză politică. În acest an candidează la prezidențiale ca independentă.

Foto main: Reuters

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.