Zgomotul care îi exasperează pe clujeni: „Vă rugăm să ne apărați în fața acestei agresiuni!”

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     43158 Vizualizări.  

Un clujean iritat la culme de zgomotul produs de avioane s-a plâns primarului Emil Boc, rugându-l să intervină pe lângă autoritățile aeroportului din Cluj-Napoca.

Clujeanul pare că a ajuns într-o asemenea stare de exasperare, încât a redactat o reclamație pe platforma mycluj a primăriei, pe care a postat-o dimineața, la ora 5, după decolarea primelor aeronave.

Simion Moraru consideră că zgomotul produs de avioane depășește maximul admis de lege și cere montarea unor atenuatoare de zgomot. Clujeanul mai afirmă că vorbește în numele său și al altor nemulțumiți care locuiesc pe 11 străzi aflate sub culoarul de zbor.

„Vă rugăm să ne apărați în fața acestei agresiuni, care este în creștere continuă!”, i-a cerut clujeanul edilului-șef. 

Iată mesajul redactat de către Simion Moraru:

„Vă rugăm să interveniți pe lângă autoritățile responsabile ale Aeroportului <Avram Iancu>, deoarece zgomotul produs de avioane, mai ales la decolare, este insuportabil.

Acest zgomot depășește cu mult normele admise. Măsurat cu fonometrul, 95% din decolări produc un zgomot între 68-87dB ! Decolările încep de la ora 04:15, astăzi (joi, 25 august – n.r.), cursa spre Zakyntos a decolat peste Cluj Napoca la ora 04:10!).

Urmează azi încă 43 (patruzeci si trei!!) de decolări, conform orarului aeroportului! Vă rugăm să interveniți cu autoritatea dvs. pentru apărarea clujenilor aflați sub culoarul de zbor, de zgomotul exagerat produs de aeronavele care decolează peste oraș!

Știm că există norme care trebuie respectate în ceea ce privește zgomotul. Acestea nu sunt respectate, pentru că ar produce cheltuieli suplimentare companiilor de transport aerian, fie cu schimbarea direcției de decolare, spre est, fie cu montarea de atenuatoare de zgomot, așa cum prevăd normele europene și internaționale cu privire la transporturile aeriene.

Vă rugăm să ne apărați în fața acestei agresiuni, care este în creștere continuă! Vă scriu în numele meu și al vecinilor din cartier de pe străzile Av. Bădescu, Calea Turzii, Zaharia Bârsan, Victor Hugo, Silviu Dragomir, Doina Cornea, Gheorghe Doja, Iosif Vulcan, Nicolae Iorga, Dimitrie Cantemir, Matei Basarab și altele aflate sub culoarul de decolare.

DECLARAȚIE

„Nu este normal ca un oraș european, vestit prin liniștea care l-a făcut celebru, să fie agresat de aceste zboruri, care reprezintă și un potențial pericol pentru oraș. Vă mulțumim și așteptăm răspuns. Cu stimă, în numele cetățenilor din cartier” –  Simion Moraru

Exprtiză privind reducerea zgomotului aeroportuar

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca a realizat un plan de acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului aeroportuar, pe care l-a și postat pe site-ul său. Expertiza a fost făcută în 2017, fiind cea mai recentă, și este o predicție pentru perioada 2017-2022.

„Evaluarea rezultatelor obținute în urma cartării de zgomot (predicție pentru perioada 2017 -2022) pentru Aeroportul Internațional <Avram Iancu> Cluj, în vederea fundamentării Planului de Acțiune, se va face prin raportare la valorile maxim permise pe termen lung, prevăzute în coloanele 2, respectiv 5 ale tabelului 1 din Ordinul 152/2008 pentru aprobarea Ghidului privind adoptarea valorilor-limită şi a modului de aplicare a acestora atunci când se elaborează planurile de acţiune, pentru indicatorii L(zsn) şi L(noapte)…, respectiv Lzsn = 65 dB(A) și Lnoapte = 50 dB(A)”.

Media9 a vorbit cu un apreciat specialist în urbanism din Cluj, care spune că „partea asta de zgomot generat de aeronave este binecunoscută la noi, nu e o temă nouă, dar a fost tratată de fiecare dată ca un rău necesar”.

DECLARAȚIE

Ceea ce e interesant e felul în care aeroportul negociază culoarul și traseele de zbor. Asta e o temă: cum companiile aeriene își aleg traseele peste Cluj. În multe țări din Europa, survolarea orașului nu e permisă. Sau e permisă doar în situații speciale, că e vorba de vânt sau de alte chestiuni, dar nu în mod curent. Pe când la noi, de la 6 dimineața până noaptea este un festival al zborurilor. Degeaba ai adus autobuze electrice și alte facilități pe platforma aeroportului, dacă le permiți aeronavelor să zboare peste oraș. Aici e problema, de aici trebuie început” – specialist în urbanism.

Media9 a discutat și cu directorul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” din Cluj, David Ciceo. Media9 l-a informat pe oficialul aeroportului clujean despre măsurătorile făcute de Simion Moraru și de faptul că sunt foarte mulți clujeni care se plâng de nivelul de nesuportat al zgomotului produs de aeronave.

DECLARAȚIE

„Nu depășește în niciun caz limita maximă admisă. Nu cunosc această măsurătoare (cea realizată de reclamant – n.r.), iar măsurătorile trebuie să fie făcute în anumite condiții, cu echipamente autorizate. Nu cunosc unde s-au făcut măsurătorile, nu știu în ce condiții s-au făcut și cu ce aparat.

Ele trebuie realizate de un personal specializat. Pot să vă spun că noi îndeplinim toate condițiile și standardele europene. Avem întâlniri periodice în privința analizei zgomotului nu numai cu instituțiile din perimetrul aeroportului, dar și cu ROMATSA și cu comunitatea. Așadar, noi îndeplinim toate standardele. Este un plan foarte coerent pe care noi îl respectăm. Noi suntem auditați. V-am spus: noi îndeplinim toate condițiile de zgomot. Iar afirmația, sunt convins, nu este corespunzătoare. Și nu este reală” –

David Ciceo, directorul general al Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca

About